A polgári védelem napja

2024.03.07. 16:53

Óvóhely-látogatás és kiállítás két veszprémi bunkerben

Előadásokkal, vezetett sétákkal, mobil kiállítással, szakvezetéssel várták az érdeklődőket az elmúlt hétvégén a polgári védelem napján két veszprémi egykori légópincében és óvóhelyen. A Benedek-hegy alatti óvóhely és a vasútállomás melletti bunker kinyitotta vasajtát, interaktív programokkal várták az ide érkező látogatókat.

Jákói Bernadett

A HATESZ és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület szervezésében a két helyszínen szervezett egész napos programra több mint 500 résztvevőt regisztráltak. A bátor bunkerlátogatók helytörténeti előadásban hallhatták Jákói Bernadett helytörténeti kutató bemutatóját a Benedek-hegy történetéről, Rainer Pál régész, hadtörténész pedig a Horthy-korszak veszprémi katonaéletéről beszélt, Papp Attila, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének kutatásvezetője Pumák a Bakonyban címmel tartott előadást. 

Ismét telt házas érdeklődés kísérte a nyílt bunkernap előadásait a Benedek-hegy alatti óvóhelyen is
Ismét telt házas érdeklődés kísérte a nyílt bunkernap előadásait a Benedek-hegy alatti óvóhelyen is
Fotó: Jákói Bernadett/Napló

A vasútállomás melletti óvóhely is több mint száz érdeklődőt fogadott. A bunkerlabirintusban a gyerekeket játékos, kreatív feladatok várták. Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros a szegek (egykori középkori városrészek) mentén invitálta sétára a közönséget, végül Piri Attila, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat mentője a barlangok veszélyeiről és a barlangi mentés gyakorlatáról osztott meg hasznos és izgalmas ismereteket a közönséggel. 

Az évente egyre népszerűbb program kapcsán a nagy érdeklődésre való tekintettel felmerült, milyen hasznos lenne ebből a programból állandó kiállítást létrehozni előadásokkal, szakmai vezetésekkel, sétákkal, melynek megvalósítása célja a szervezőknek és partnereiknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában