Az írózseni nyomában

2018.03.26. 07:45

Idén is több programmal emlékeztek Hamvas Bélára Balatonfüreden

Megtartották a hagyományos Hamvas-napokat a városban. A Hamvas Béla Asztaltársaság ráolvasással, kötetbemutatókkal, kiállítással és filmvetítéssel idézte meg az írózsenit.

Sági Ági

Elsőként Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete helyezte el az emlékezés virágait Hamvas Béla emléktáblájánál Fotó: Sági Ági/Napló

Az érdeklődők az Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjére gyülekeztek a Hamvas-hársnál. Idén magyar és cseh nyelven olvasták fel Hamvas Béla Fák című esszéjének részletét az író emléktáblája mögé ültetett hársfára.

Elsőként Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete helyezte el az emlékezés virágait Hamvas Béla emléktáblájánál Fotó: Sági Ági/Napló

Mint Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat oktatási és idegenforgalmi osztályának vezetője az ünnepségen elmondta, minden évben más nyelvre fordíttatják le az esszé részletét. Már több mint tíz nyelven olvasták a hársra a szövegrészletet, köztük német, olasz, francia, lengyel, hindi és cseh nyelveken. A szöveget magyarul Török Csanád, a Lóczy Lajos Gimnázium diákja, cseh nyelven pedig a fordító, Jiri Zeman olvasta fel.

Az egybegyűlteket Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete köszöntötte. Magyarul tartott beszédében elmondta, hogy 2008-ig nem volt cseh fordítása Hamvas Béla egy művének sem, de azóta a Bor filozófiája című mű csehül is olvasható. A nagykövet elmondta azt is, hogy 2015-ben Hamvas Béla Egy csepp a kárhozatból című művéből készült rádiójáték is.

A rendezvény a Blaha Lujza Hotelben folytatódott, ahol átadták a Sava Babić műfordítói díjat is, amit Balatonfüred városa, a Fordítóház Alapítvány és a Hamvas Béla Asztaltársaság közösen alapított 2014-ben Sava Babić emlékére. Az idei díjazott Vickó Árpád vajdasági műfordító-szerkesztő lett, aki betegsége miatt nem tudott eljönni a rendezvényre. Távollétében Rácz Péter, a fordítóház elnöke vette át a díjat, aki a díjazott köszöntő sorait is felolvasta. A rendezvényen a Hamvas Béla Asztaltársaság tiszteletbeli elnöke, Szőcs Géza költő emlékezett Hamvas Bélára. Felidézte az író özvegyénél tett látogatását és más személyes élményeit. Hamvas Béla hármas lényéről is beszélt.

- Hamvas Béla íróként a magyar esszéirodalom legszebb műveit írta. Gondolkodó, filozófus és morális-erkölcsi lénye is volt. Kevesekről mondható el, hogy nem voltak hajlandók kompromisszumot kötni a hatalommal, hogy nem voltak megvásárolhatók – hangsúlyozta Szőcs Géza.

Hamvas Béla halálának ötvenedik évfordulóján Szőcs Géza költő emlékezett az íróra Fotó: Sági Ági/Napló

Az esten Palkovics Tibor, Nyeste Péter A nevezetes névtelen című fikciós dokumentumfilm készítői és Stamler Ábel kutató kerekasztal-beszélgetésén bemutatták a Hamvas életműkiadás harmincadik, friss kötetét is. Az Álarc és koszorú című könyv a négy kötetből álló esszésorozat első része, amely az író gyűjteményekből kimaradt esszéit, tanulmányait és előadásait tartalmazza. A rendezvény második napján emléksétát tettek a Koloska-völgybe a Hamvas-hárshoz.

A kétnapos rendezvény zárásaként Jirí Menzel cseh filmrendező Sörgyári capriccio című filmjét nézhették meg az érdeklődők, akik cseh söröket is kóstolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában