Koprodukció / Fagyott május

2017.10.16. 12:58

Koprodukció Veszprémben: Filmes workshoppal és vetítéssel készülnek

Bár a péntek 13-ról már lekéstek, azért egy héttel később, október 20-án is erős programmal várja az Eötvös Károly megyei Könyvtár a horror-kedvelőket.

Horváth Virág

A program húzóneve egyértelműen Lichter Péter, akinek nemcsak, hogy levetítik Fagyott május című filmjét, a vetítés után Kapor Ágnes bírja majd szóra a rendezőt.

 

A program további izgalmakat is rejt majd:

PROGRAM:

16.00

KÜLÖNBSÉGET TENNI…

Hamvas Béla, Nagy Roberson, Fekete Pál rövidfilmje

KÖSZÖNTŐ

BEMUTATKOZIK A PANNONFÍLING FILMFESZTIVÁL

16.30

Szajki Péter

IRÁNYZATOK A MAI MAGYAR FILMBEN

16.50

Buvári Tamás

FILMFINANSZÍROZÁS ITTMOST

17.10

A PUK CSOPORT (SZOMBATHELY) BEMUTATKOZÁSA

A II. Szavasz Minifeszt rövidfilmje

17.40

Lichter Péter

FILM ÉS KÍSÉRLET

18.00

PÓDIUMBESZÉLGETÉS AZ ELŐADÓKKAL

19.15

FAGYOTT MÁJUS

magyar játékfilm

Rendező: Lichter Péter

A film után Kapor Ágnes beszélget a rendezővel.

 

Lichter Péter kísérleti horrorja kuriózumnak számít – kísérleti film, magyar horror, és független játékfilmes szempontból is.

„A határhelyzetek, valamint határátmenetek pedig nem csak történeti, de metaszinten is megjelennek a filmben. Ahogy ugyanis a kopasz fák között szinte testnélküli szellemként suhanó kamera által képviselt főhősünk is mintha élet és halál között lebegne a szűk 70 perces játékidő folyamán, úgy maga a film is valahol az avantgárd és a horror közötti műfaji purgatóriumban helyezkedik el – az előbbiben gyökerező formanyelvi kísérletekkel nem csak feszegeti utóbbi kereteit, de sokszor legalapvetőbb paneljaira is bontja azt, máskor pedig épp a zsánerre jellemző dramaturgia eszközök kiszámítható használatával okoz meglepetést. Azt pedig már a szemtelenül minimalista előzetesre adott egyes reakciók is újfent megerősítették, hogy a legtöbb néző számára az igazi horrort továbbra sem a sötét erdőben visszhangzó csecsemősírás, de még csak nem is egy véres holttest látványa, hanem a széles körben bevett műfaji konvenciók elhagyása jelenti.” – írja a filmtett.ro.

A fent említett workshopról Buvári Tamás, szervezőt kérdeztük, aki elmondta a veol.hu-nak, hogy a rendezvény elsődlegesen Poller Imre, Veszprém város lassan ikonikussá váló kultúraszervezőjének kezdeményezésére valósul meg. A rendezvény célja az, hogy egy a mai magyar filmművészetet és a filmkészítést átfogóan bemutató eseményt, esetleg eseménysorozatot szervezzünk Veszprémben.

Ehhez segítségül hívtak több kortárs filmrendezőt, és független műhelyeket is. „Magam a filmfinanszírozásról gondoltam előadni, annak mai lehetőségeiről, hogy milyen utak vannak nyitva a rendszeren belül valamint a független szcénában, mire milyen példákat láthatunk, mit kezdhet magával ma egy vidéken élő, filmszerető fiatalember. Szajki Péter előadásában a mai hazai filmáramlatokról, tendenciákról hallhatunk, Lichter Péter pedig a kísérletekről és a filmhez való viszonyáról fog beszélni, illetve őt Kapor Ágnes, a Lovassy Gimnázium tanára kérdezi első játékfilmjéről. A workshopon lesznek beszélgetések is, amelyek remélhetőleg mindenkit arra inspirálnak majd, hogy őszintén kifejtsék véleményüket a mai magyar filmről, amely az utóbbi években egy sikeres ága a kortárs magyar művészetnek. Mindehhez pedig az informatikai forradalom fejlettsége miatt az egyszerű, kreatív, és kritikai érzékkel bíró y és z generációk elsődleges kommunikációs csatornája és lehetősége is, mind az alkotói önkifejezés, mind pedig a közösségépítés terén. Ezért lehet jelentősége egy ilyen rendezvények Veszprémben. A rendezvényről egyébként a jelenlevők részvételével eseményfilm is készül” – tette hozzá Buvári Tamás.

A címe, koprodukció, egyébként a pont az együttműködést emeli ki, utalva arra, hogy csakúgy mint a játékfilmek többségénél – ez tehát voltaképpen egy erősen filmes szó, ill. kifejezés -, ennek a rendezvénynek is fontos eleme a különböző szervezetek együttműködése, az összefogás egy konkrét cél érdekében.

A baráti hangulatú, ingyenes program várja az érdeklődőket tehát 2017. október 20-án 16.00 – 21.00 között az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban a Kisfaludy teremben (Veszprém, Komakút tér 3.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában