kultúra

2018.05.13. 08:00

Hajlék az örökkévalóságban – két kiállítás is várja a látogatókat Pápán

A Pápai Református Gyűjtemények múzeuma ezentúl Pannonia Reformata néven, a megújított ótemplom épületegyüttesében, két állandó, modern kivitelezésű kiállítással várja a látogatókat.

Laskovics Márió

A Pápai Református Gyűjtemények múzeuma május 12-től új helyszínen, a Fő utca 6-8. szám alatt, Pannonia Reformata néven várja látogatóit, ahol Hajlék az örökkévalóságban címmel új állandó kiállítás, valamint a Hori titkai című megújult egyiptomi tárlat tekinthető meg. A Dunántúli Református Egyházkerület a két kiállítást tanácsülést követően, ünnepélyes keretek közt nyitotta meg pénteken a felújított ótemplomban.

Steinbach József püspök igei köszöntőjében a 90. zsoltár első verse alapján azt hangsúlyozta, hogy az Isten óvó, az ő népét mindenkor védő, vezetéssel, akaratával tanácsoló, és a szolgálatra felvértező hajlék. Egy olyan világban, ahol minden bizonytalan, rapid sebességgel változik, jó tudni, hogy örökkévaló hajlékunk az Isten, nemzedékről nemzedékre. Nagyon jó, hogy nem vagyunk hajléktalanok.

– Olyan kiállítás jött létre, amely erre a teológiai üzenetre koncentrál. A múlt értékes és fontos tárgyait egy üdvtörténeti, hitben megerősítő ívre fűztük fel. Az épületegyüttes a megújult ótemplommal, -parókiával, fogadótérrel, látványraktárral, ajándékbolttal, kávézóval rengeteg múzeumpedagógiai lehetőséget kínál. A múzeum az egyházkerület kirakata szeretne lenni, a szó szent értelmében, hirdetve, hogy itt vagyunk, méltó körülmények közt élünk, szolgálunk, és tele vagyunk reménységgel – tette hozzá.

Huszár Pál egyházkerületi főgondnok, a református egyház zsinatának világi elnöke köszöntőjében elhangzott, a múzeum nem a múltat szolgálja, hanem a jelent építi. A keresztyén hit az Úristen ajándéka, de a hozzá vezető út ismeretek révén megrövidíthető, és a múzeum bőven szolgáltatja az ilyen jellegű ismereteket.

Áldozó Tamás polgármester beszédében úgy fogalmazott, Pápán a reformátusok mindig szem előtt vannak. Örömmel látja gazdagodásukat, a református kollégium működését, épületeik megújítását, valamint hitbeli megerősödésüket. A Pannonia Reformata valamennyi pápai lakos közös gazdagodását jelenti.

A Hajlék az örökkévalóságban című kiállítást Fogarasi Zsuzsa, a kecskeméti Ráday Múzeum igazgatója a református múzeumtörténet 20. századi áttekintésével nyitotta meg.

– Már a reformáció kezdetétől számított második 500 évnek szól: formabontó szellemiségű, új, rendkívül modern kiállítás. Nem terhelik a reprezentáció külső, s az önreprezentáció belső kényszerei. Nem egyháztörténeti narratívájú, inkább hitvalló tárlat. Egységei a bűnbeesés, bűn, büntetés; halál; bűnbánat, -bocsánat, megváltás; keresztény közösségek; és a Heidelbergi Káté – jellemezte a karzaton helyet kapott komplex, elegáns, a legmodernebb, multimédiás eszközökkel, több cég és szakember közreműködésével elkészült tárlatot, amit Köntös László közérthető teológiai gondolatai kísérnek.

A Hori titkai című megújult egyiptomi tárlatot Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője nyitotta meg, részletesen ismertetve a fából készült, színpompásan festett óegyiptomi koporsó és a benne fekvő múmia történetét.

Köntös László gyűjteményi igazgató, lelkészi főjegyző felidézte, több mint kétszáz ember másfél éves összehangolt munkája van a megvalósulás mögött. Minden kiállított tárgy dunántúli és restaurált. A kivitelezés meghaladta a félmilliárd forintot. Köszönetet mondott minden érintettnek, többek között S. Lackovits Emőke néprajzkutatónak, és Halászné Kapcsándi Szilvia gyűjteményi igazgatóhelyettes, múzeumvezető, kiállításszervezőnek, a Hajlék az örökkévalóságban című kiállítás kurátorainak.

A rendezvény kötetlen múzeummustrával, fogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában