Mártír, akinek példája aktuális

2018.01.09. 19:23

Három most megjelent kötettel tiszteleg a Brusznyai Alapítvány

Brusznyai Árpád példája és élete mindig aktuális, hangzott el a Brusznyai Alapítvány rendezvényén a Hangvillában, ahol három kötetet mutattak be.

Balla Emőke

Brusznyai Árpád otthon van Veszprémben, bár csak életének néhány évét töltötte itt, mondta Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az alapítvány különleges ajándékkal készült az évfordulóra. Az alkalomra jelentek meg a Brusznyai-tanulmányok, a Brusznyai-dokumentumok, valamint Brusznyai Árpádné Honti Ilona Naplója című kötetek, a Pannon Egyetemen alakult kutatócsoport munkájával.

Porga Gyula polgármester megköszönte az alapítványnak, hogy több évtizede életben tartja Brusznyai hagyatékát. Brusznyai a nemzet hőse; áldozatvállalása nemcsak a veszprémieknek példa, de minden magyar embernek, fogalmazott. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora az oktatási intézmény és a város együttműködését hangsúlyozta, közösen nagyszerű dolgokat érnek el.

Az egyetemi kutatócsoport vezetője, Nagy András közölte: munkatársaival arra törekedtek, hogy feltárják Brusznyainak, a rendkívüli személyiségnek a teljes életútját, nemcsak azokat a drámai napokat, melyek Veszprémhez kötötték; arra is kíváncsiak voltak, mi vezette őt tragikus sorsa felé. Előkerültek a megrázó dokumentumok: a gyerekkori képek, bizonyítványok, a házkutatás jegyzőkönyve, a vagyonelkobzási határozat, rendőrségi jelentés, bírósági végzés, a védőügyvéddel való levelezés, besúgói jelentések, a konstruált per anyagát szolgáltató titkosszolgálati működés drámai dokumentumai. A pálya egész íve felrajzolódik azokból a fényképekből, iratokból, levelekből, feljegyzésekből, melyek utána maradtak. Feleségének naplója, annak töredékei drámai fénytörést kapnak azáltal, hogy Brusznyai Árpád soha nem olvashatta el.

A három könyv megjelenése jelentős, az anyag így még nem volt hozzáférhető.Brusznyai perét kézbevenni mindennél súlyosabb, mondta Kahler Frigyes jogtörténész. Elképesztő annak az erkölcsi fertőnek, hazugságnak és gyalázatnak a sora, ami kitűnik ebből a perből, túl a joggal és a hatalommal való visszaéléseken, fogalmazott. „Brusznyai Árpád üzen a mának is, mert mindazok a hazugságok, megtévesztések, fondorlatok, melyek halálában közrejátszottak, az akkori társadalommal szemben a hatalom arroganciájával érvényesültek, nem szűntek meg, csak átalakultak. Sorsa nem teljesedett be, nem lehetett európai hírű tudós, de lett egy Európát az európaiságra figyelmeztető mártír, kinek példája és élete mindig aktuális.”

Brusznyairól, a kötetek létrejöttéről beszélt Sebő József tanár, író, Ladányi István, a Pannon Egyetem intézetigazgatója és Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában