Hagyomány

2017.11.15. 07:00

Interjú a lesenceistvándi Szegi családdal – Sajtkészítés a Dunántúl középső részén

Manapság egyre többen kezdenek bele valamilyen gazdálkodásba, vállalkozásba. A kezdeti lendület könnyen jön, ám megtartani, kitartani az igazi kihívás. Ennek a kihívásnak igyekszik eleget tenni a Szegi család is, akik egyedi sajtjaikkal teszik büszkévé a települést.

Smidhoffer Eszter

Sajttál medvehagymával díszítve Fotó: Szegi Károly

A gazdálkodást 1999-ben kezdte el Szegi Károly és felesége Szilvia. Előttük a faluban egy idős bácsi felszámolta a gazdálkodását, ami tejjel látta el a falu lakosainak nagy részét. A házaspár az ő tehénállományát vette át, ami rövid időn belül kettőről hat jószágra növekedett. A sajtokat jóval az indulás után, 2009-ben kezdték gyártani. Ez idő tájt terjedt el a házi sajt készítésének hagyománya.

- Egy badacsonyi borászat indíttatására készítettünk többféle ízesítésű sajtokat, akik a mai napig is rendelnek tőlünk. Az első sajtunk egy krémsajt volt, amit nagyon régi házi recept alapján állítottuk elő, ami nagyon munka-, és időigényes, ezért ma már csak nagy ritkán készítjük. Komolyabban 2012-ben kezdődött a sajt forgalmazása, amikor részt vettünk a „Badacsony New Yorkban” című rendezvényen. Ebben az évben a badacsonyi borheteken is helyet kaptunk, ami nagy örömünk volt, hiszen így minél több ember kóstolhatta és ismerhette meg a sajtjainkat – emlékezett vissza Szegi Károly.

Sajttál medvehagymával díszítve Fotó: Szegi Károly

Nyáron 1200 liter tejből 120 kilogramm, míg télen 500 liter tejből hetente 50 kilogramm sajtot készítenek. A családra, barátokra mindig szakítanak időt a sok munka mellett is. A gyerekek közül mind a hárman részt vesznek a gazdaságban. A kisebbik még tanul, a nagyobbik más irányba is nézelődik, míg a leány főállásban dolgozik a családi vállalkozásban. A család elsődleges célja, a gazdaság szebbé tétele és egy minél nagyobb piac kiépítése.

A családi gazdaság telephelye Lesenceistvánd kistelepülés, ami a Dunántúl középső részén, a hegy lábánál található tizenhárom hektáros területen helyezkedik el. A hegy lábánál fekvő legelőkön legeltetett állatok friss tejéből készülnek a Szegi sajtok. A családi vállalkozás növénytermesztéssel és állattenyésztéssel indult 1999-ben. A gazdaság fő profilja éveken át a tejtermelés volt, friss-, és hosszúérlelésű sajtokkal az élen. Emellett szarvasmarha, ló, kecske és disznó is található. Télen a látvány disznóvágás, füstölt áruk készítése, míg nyáron elsősorban sajtok készítése és értékesítése a fő elfoglaltság, tevékenység.

Natúr sajt parenyicával a háttérben Fotó: Szegi Károly

- A gazdasághoz tartoznak nemzeti parkos területek, amelyeken különféle gyógynövények találhatók. E növényeket betakarítás után a szarvasmarháknak adjuk – ismerteti a gazdálkodó.

A sajtok szarvasmarha – és kecsketejből készülnek különböző ízesítéssel. A két állat tejéből friss és érlelt sajtot, parenyicát állítanak elő. A friss sajtok között van bazsalikomos, snidlinges-fokhagymás, magyaros, színes borsos, vörösborban érlelt, lilahagymás és köményes is, amelyek grillezhetőek. Az érlelt sajt pedig lehet vörösborral-, olívaolajjal-, sós páccal- vagy tökmagolajjal kenegetett. sesz

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában