Muzsika

2017.10.23. 17:54

Lelket melengető családi muzsikálás Herenden

Ez egy olyan örömteli és lelket melengető rendezvény, ahonnan mindenki egy zenei élménnyel és a zene szeretetével távozik – mondta Kreisz László.

Molnár Sándor

Etlinger Gáborné, a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a fesztivál résztvevőit. A színpadon a ceglédberceli Kaposi család látható Fotó: Molnár Sándor

Szombaton rendezték meg a településen a Családi zenekarok IX. országos találkozóját. A program délután német nyelvű szentmisével kezdődött a római katolikus templomban, majd a családi zenekarok gálaestjére került sor a művelődési házban. Az országos fesztiválra a fellépőkön kívül érkeztek vendégek Pusztavámról, Biatorbágyról, Városlődről, Tótvázsonyból, és a helyi német nemzetiségi dalkör is teljes létszámmal képviseltette magát.- A családi muzsikálás ötlete kilenc éve született meg. Az országban körbenézve azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok olyan muzsikusunk van, akik ezt nemcsak önállóan kezdték el, hanem megörökölték az édesapjuktól, az édesanyjuktól vagy a nagyszülőktől.

Etlinger Gáborné, a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a fesztivál résztvevőit. A színpadon a ceglédberceli Kaposi család látható Fotó: Molnár Sándor

Kipróbáltuk mi is, hogy „Familienmusik” néven olyan családokat szólítsunk meg, ahol generációkon átívelő a zenetanulás és a zene szeretete – fogalmazott Kreisz László, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának elnöke.A fesztiválokon öt-hét család szerepel, hogy legyen lehetősége mindegyik zenekarnak körülbelül 10-20 percben bemutatni egy kicsit a tudásából. A herendi országos találkozón fellépett a Kaposi család Ceglédbercelről, a Steinmann család Únyból, a Katona és a Frey család Pusztavámról és a Bauernhuber család Herendről.- Sváb családból származom és a fiaim örökölték ezeket a géneket, muzikális mind a kettő, nagyon jó zenei készséggel megáldottak.

Sváb zenét, illetve magyarországi német népzenét játszunk, és nagyon szeretjük ezt csinálni – mesélte Bauernhuber József. A szervezők a gála után vacsorával várták a vendégeket, majd táncos mulatságot tartottak, amelyen a családok zenészeiből összeállt fúvószenekar szórakoztatta a közönségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában