sokoldalú alkotó

2017.11.18. 11:00

Lukács László nemcsak fest, verset is ír

Virágzó fák, soproni utcarészlet, vidéki porta, árnyas liget, havas erdőszél, téli dél-után, naplemente, balatoni stég, tanyavilág, az alsóörsi ófalu és a veszprémi Huszár utca.

Balla Emőke

Lukács László nemcsak fest, de időnként verset is ír családjának, feleségének, Évának Fotó: Balogh Ákos

Csupa tájkép, a természet szépsége a különböző évszakokban, egy-egy pillanat megragadása. Valós helyszínek, létező tájak, legfeljebb más oldalról, más szemszögből, mint ahogyan mi ismerjük azokat. Úgy, ahogyan Lukács László látja, kiemeli, megörökíti a pillanatot. Többnyire tájképeket fest, ez nyugtatja őt meg, a természet rendje és szépsége áll közel hozzá. Szeret kirándulni, túrázni, a természetben, a szabadban érzi jól magát, óhajtja a nyugalmat, a csendet. Hol vázlatot készít, hol fotózik, a fejben tárolt élményeket próbálja képpé alkotni. A látványt igyekszik megragadni, visszaadni. Csendéleteket is fest, de igazán nem az köti le, sokkal inkább a tájkép.

Gyerekként is rajzolt, festett, az általános iskola elvégzése után a képzőművészeti pályát szerette volna választani, de végül a vendéglátóiparba került, pincértanuló lett. A Balaton mellett kezdte pályáját, Tihanyban és Balatonfüreden, telente többször járt az akkori NDK-ban. Megszerette a szakmáját, szép helyeken dolgozott, ez kárpótolta őt a meghiúsult festészetért, mondja. Munka mellett is hódolt szenvedélyének, festett akkor is, mikor a vendéglátásban dolgozott.

A művészet mindig magával ragadta, képezte magát, nyitott szemmel járt a világban, a kiállításokon, galériákban figyelemmel kísérte a művészek technikáját, próbálta ellesni az általuk alkalmazott fogásokat.

Lukács László nemcsak fest, de időnként verset is ír családjának, feleségének, Évának Fotó: Balogh Ákos

Nem járt szakkörökbe. Rövid időt töltött az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesületben, ahol nagy hatással volt rá Horváth Lajos festőművész, aki egy kivételes tudású, nagy formátumú alkotó, Lukács László mégis a saját útját járja és keresi. Legfontosabb számára, hogy önmaga maradjon, saját egyéniségét nem szeretné feladni, stílusát irányzatokba sorolni. Egyéni műfajban alkot, egységes a képek stílusa, az ecsetkezelése. Színvilágában nem a hivalkodó, inkább a visszafogott, pasztellszíneket használja: kéket, zöldet, narancssárgát, barnát, lilát. Akvarellel és akrillal dolgozik, főként az akvarell áll közel hozzá, ami véleménye szerint a legnehezebb műfaj, nagy improvizációs készséget igényel. Semmihez sem hasonlítható érzés, mikor percek alatt elkészül a kép, vallja.

Festői világa az egyszerűséget, a hétköznapiságot tükrözi, a dinamikusság is fontos szerepet kap a képeken, a maga által elképzelt, kialakult témavilág jellemzi őt. A látogató ránéz a festményei-re, és rögtön érti, érzi a lényeget. Nem kell sokat gondolkodnia, a látványon túl mögöttes tartalmat keresnie. Lukács László a Balaton festőjével, Egry Józseffel együtt vallja: ha egy festőnek meg kell magyarázni a műveit, akkor jobb, ha hallgat. Azt mondja, ő olyan képet szeret, amihez nem kell értelmező szótár, csak ránéz, és látja, mi az. A kép magáért kell, hogy beszéljen.

Ilyen képeket készít ő is, ahol jól felismerhető az öreg ház, a havas út, a téli határ, a falu széle, a Balaton, a virágzó gyümölcsfa, az erdei folyam, a haragos felhő és a magányos vitorlás.

Akkor fest, mikor kedvet érez hozzá. Nagyszerű érzés, mikor az üres felületből egy értékelhető, szerethető kép lesz, állítja. Nem megélhetési festő, nem megrendelésre fest; azt festi, amiben örömét leli. Örömfestés az övé, ahogyan minden amatőr alkotóé: lelkesedéssel, szenvedéllyel, odaadással dolgozik, saját maga és mások örömére, szórakoztatására, örömét leli a festészetben.

Amikor fest, megszűnik a világ körülötte, mondja. Ilyenkor nem szereti, ha valaki vagy valami zavarja őt, nem hallgat rádiót. Csak az alkotás van, a kép és ő, magányosan fest. Hiányzik neki, ha nem alkothat.

1990-ben szülőfalujában, Nagydémen volt az első kiállítása, attól kezdve évente egy-két alkalommal állít ki. Két éve nyugdíjas, azóta még aktívabban, intenzívebben fest, igyekszik önmagához képest fejlődni.

Lukács Lászlót nemcsak a képzőművészet, de az irodalom is vonzza. Ő maga is ír. Megmutat egy vastag albumot, melybe az általa írt versikéket, köszöntőket gyűjtötte egy csokorba: ünnepeken, születésnapokon rendszeresen köszönti családját, fiát, házassági évfordulón a feleségét, Évát. A kiállításmegnyitókon is gyakran elhangzanak az általa írt versek.

Olvasói leveleket is küld, több alkalommal megjelentek lapunkban, de a Naplóba nemcsak levelekkel került be: gyakran szerepel riportalanyként is. Tavaly ő és felesége, Éva lett az év szuperpárosa.

A városi önkormányzat, a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete és a Szenior Tanácsadók Társasága évek óta meghirdeti Az év szupernagyija és nagypapája pályázatot, a Lukács házaspárt a Sédvölgy Nyugdíjasklub ajánlotta.

Lukács László sokoldalú ember, sokoldalú alkotó. Sok minden érdekli, sok mindennel foglalkozik, rengetegen ismerik őt. A héten az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban nyílt kiállítása Válogatás címmel. Az ott kiállított képei alapján talán még jobban megismerik a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában