A karakteres arc érdekli leginkább

2018.04.18. 13:07

Noll Béla képzőművész mutatkozik be Pápán

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ A hónap alkotója kamaratárlat-sorozatában ezúttal Noll Béla képzőművész mutatkozik be.

Laskovics Márió

Noll Béla fekete-fehér fotóival

Noll Béla okleveles vegyészmérnök, szakmérnök fiatalon képzőművészeti pályára készült, mestere A. Tóth Sándor volt. A körülmények azonban úgy hozták, hogy mégis a műszaki pályát választotta, ám a képzőművészet iránti vonzódás nem kopott ki belőle. 2002 nyarán tért vissza az alkotás útjára, azóta képzőművészeti munkásságát grafika, plasztika, fotó teszi ki, melyekkel már több ízben szerepelt egyéni és kollektív, helyi és országos kiállításokon. Többek között a pápai Somogyi-galériában, a veszprémi művelődési központban, a Laczkó Dezső Múzeumban, Székesfehérváron, Bonyhádon, Ajkán, több Balaton-felvidéki tárlaton. Egyénileg pedig Pápán, Veszprémben, Balatonfűzfőn, Zircen.

Noll Béla fekete-fehér fotóival

Országos egyéni és csoportos díjakkal is büszkélkedhetne, de nem tartja számon az elismeréseket. Képzettséget szabadegyetemeken, szakkörökön és autodidakta módon szerzett. Tagja a pápai Képzőművész Körnek, a 12-es Színkörnek, illetve a veszprémi Bakony Fotóklubnak, és a szintén veszprémi Objektív Fotóklubnak.

Mint mondta, szinte teljesen mindegy számára, hogy melyik művészeti ágban alkot, mert mindegyik más elfoglaltságot, elmélyültséget ad. A grafika és a plasztika más tudatállapotot hoz létre az emberben, a fotózás azonban nem. Nyugdíjasként már több szabadideje jut ezekre az alkotói tevékenységekre. Képzőművészetében hangsúlyos szerephez jut a portré, azon belül is az idő és munka barázdálta karakteres emberi arc, a makrofotográfia, valamint a természet és a teremtett világ. Munkáiból párat már értékesített. Többször előfordult vele, hogy a leendő vevő visszakozott az ár hallatán, de nem szereti elkótyavetyélni alkotásait.

Fotó: Laskovics Márió

A hónap alkotója elnevezésű tárlaton hat fekete-fehér fotója, egy grafikája és egy kisplasztikája látható április 27-ig a színházépület földszinti előterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában