Két vívótermet avattak fel

2017.12.14. 21:00

Balatonfüreden és Veszprémben is megújult csarnok várja a fiatalokat

 Mintegy 15 millió forintból újította meg két termét a Balaton Vívóklub, amely csütörtökön ünnepélyes keretek között avatta fel a balatonfüredi és veszprémi létesítményeket.

A Botev iskolában mostantól új, modern borításon tanulhatják a vívást a fiatalok Fotó: Penovác Károly

Egy nap alatt két új termet avatott a Balaton Vívóklub, s ez jól jellemzi az egyesületben zajló dinamikus munkát.

- Amióta a sportágban vagyok, ez a kilencedik vívóterem, amelynek átadásában részt veszek. Bízom benne, hogy egyben az utolsó is, s szakosztályaink végleges elhelyezést kapnak – fogalmazott a balatonfüredi Eötvös Lóránd Általános Iskolában átadott terem megnyitóján Borosné Eitner Kinga.

A Balaton Vívóklub vezetője többek között köszönetet mondott a Magyar Vívó Szövetség elnökének, Csampa Zsoltnak és Balatonfüred polgármesterének, Bóka Istvánnak.

Az Eötvös iskolában közel 10 éve működik vívóterem, amely egy tetőtéri helységből most nagyobb helyre, az intézmény régi tornacsarnokába költözött. (Mint ismeretes, az Eötvösben nemrég modern kézilabdacsarnok épült.) A vívók új otthona új borítást, modern sportpadlót kapott, valamint 12 darab, lengővezetékekkel ellátott elektromos berendezés lett felszerelve.

A beruházás mintegy kilencmillió forint értékű, a veszprémi fejlesztés pedig hatmillió forintba került.

A Botev iskolában mostantól új, modern borításon tanulhatják a vívást a fiatalok Fotó: Penovác Károly

- Örülök, hogy Füred eljegyezte magát a vívással. A városban régi múltja van a sportágnak, annak idején a Tagore sétányon is rendeztek versenyeket – kezdte beszédét Bóka István, aki kiemelte, hogy a beruházás egy kiváló együttműködésben jött létre, ahhoz, hogy megvalósuljon, előbb szükség volt egy nagy csarnokra. Egy igazi siker-történet, hogy mindkettőre

sikerült támogatást szerezni és megvalósítani az elképzeléseket.

- Köszönjük a klubnak, hogy itt van Füreden és gyerekeket nevel. Szerintem nem eretnek gondolat, ha azt mondom, lehet, hogy egyszer majd olimpikon kerül ki ebből a műhelyből, de a legfontosabb az, hogy a szabadidő megfelelő eltöltésével értelmes, ép felnőttekké váljanak az itt sportoló gyermekek – mondta a város polgármestere.

Csampa Zsolt is az összefogás erejét hangsúlyozta, megjegyezve: három éve még csak gondolat volt a mostani fejlesztés. A szövetség elnöke dicsérte a Balaton Vívóklub eredményes tevékenységét. Úgy fogalmazott, le a kalappal a munka előtt, amit Kingáék végeznek a Balaton-felvidéken, Keszthelytől Veszprémig.

Csampa Zsolt aláhúzta az iskolai vívás fontosságát, a szövetség ma már 103 intézménnyel van együttműködésben országszerte. Ezt szeretnék tovább erősíteni, erős alapokra helyezni a sportág jövőjét.

A korábbi klasszis, kétszeres olimpiai ezüstérmes Kamuti Jenő dicsérte a város elkötelezettségét szeretett sportága iránt, majd a vívópalántákhoz is szólt. – Vívjatok sokat! Remek tevékenység, sokáig lehet csinálni, még én sem hagytam abba. Örömet ad és nagyon egészséges. Sok sikert kívánok nektek! – mondta a Nemzet sportolója címmel kitüntetett, 80 esztendős sportvezető, a szövetség alelnöke.

Az avatón, amelynek ünnepélyes szalagátvágását Kamuti Jenő, Csampa Zsolt és Bóka István tette meg, elhangzott, hogy a megújult csarnok többfunkciós, az iskola diákjai testnevelésórákon is használják. Diószeghy Leopoldinától, az Eötvös igazgatójától megtudtuk, a korábbi vívóterem a jövőben könyvtárként és közösségi térként funkcionál.

A Balaton Vívóklub veszprémi szakosztályának otthona a Hriszto Botev Általános Iskola tornaterme, amelyet az elmúlt években több ütemben fejlesztettek. Tavaly találatjelzőket és villanygépet szereltek fel, majd mintegy ötven teljes felszerelést vásároltak a gyerekeknek. A közelmúltban felújították az iskola tornatermét mintegy ötmillió forintból, valamint tárolószekrényeket helyeztek el az öltözőkben mintegy 700 ezer forintért, mondta Borosné Eitner Kinga. A fejlesztés – amelyhez a klub támogatást kapott a vívószövetségtől és a veszprémi önkormányzattól – részeként teljesen megújult a terem padozata, valamint kifestették a csarnokot. A klub elnöke kiemelte, arra törekednek, hogy tömegbázist teremtsenek és tehetségeket neveljenek ki a hazai vívó-sportnak.

Porga Gyula polgármester köszönetet mondott a klubnak, hogy létrehozták a vívószakosztályt Veszprémben. Hozzátette, a fejlesztéssel a vívópalánták mellett a Botev iskolába járó valamennyi gyermek és a város is gyarapodott. A Botev iskolában jelenleg mintegy ötven gyermek pallérozódik Puskás Gábor irányítása alatt. A szakosztályvezető, edző kiemelte, a vívósportban tiszteletet és alázatot tanulhatnak a diákok, amely a hétköznapi életben is hasznos számukra. Udvarhelyi Gábor, a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya a sport fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy a vívás rendkívül összetett sportág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!