Az OSE skalpja is megvan

2018.11.16. 20:11

Zsinórban kilencedik sikerét aratta a Hoya PE

Az évad eddigi legnehezebb erőpróbáját is sikerrel vette a Hoya Pannon Egyetem Veszprém alakulata a kosárlabda NB I/B piros csoportjában, miután óriási küzdelemben és fantasztikus mérkőzésen két vállra fektette a második OSE Lions együttesét.

B. Virág Rita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hoya PE Veszprém-OSE Lions 85-77 (30-12, 16-18, 20-22, 19-25)

Veszprém, 600 néző. V.: Praksch, Vida, Nagy. Hoya Pannon Egyetem Veszprém: Szabó P. 16/6, Madár 10/3, Völgyi 14/3, Pavlovic 8, Kovács 17. Csere: Körtélyesi 16/6, Kerkai 2, Schmitz 2, Helmeczi. Edző: Mérész Csaba. OSE Lions: Nshimba 6, Mohácsi 20/9, Illés 9/3, Abell 15/6, Hegedűs G. 15/3. Csere: Anda, Kiss 5/3, Sömenek 2, Zsíros 2, Dragasevic 3, Karanfilivski, Edző: Sebastjan Krasovec.

Az ősz rangadóját rendezték a kosárlabda NB I/B piros csoportjában péntek este a Vetési gimnáziumban, ahol a listavezető Hoya Pannon Egyetem Veszprém az üldöző OSE Lionst fogadta.

Már a bemutatásnál félelmetes hangulatot varázsoltak a vendég drukkerek a veszprémi pályára, a mintegy száz feketébe öltözött fanatikus feladta a leckét a hazai nézőknek. Szerencsére a bakonyiakért szorítók sem hagyták magukat, és a korábbi veszprémi klasszis, Szokolik Gergely vezette szurkolósereg is beleadott mindent.

Pavlovic zseniális kosarával indult a találkozó, a túloldalon Mohácsi volt eredményes. Madár három sikeres büntetőjével 7-3-ra meglépett a Veszprém. A felfokozott hangulatban a tavaly még Veszprémben kosarazó Hegedűs adott el egy labdát. Völgyi senkitől sem zavartatva dobhatott triplát (10-3), Hegedűs szépített.

 

Mindkét fél szigorúan védekezett, de a palánkok alatt a Hoya uralta a légteret, az OSE a 4. percben időt kért. Madár adott csodás passzot Kovácsnak, majd Hegedűs triplája következett (14-8). Madár megállíthatatlannak tűnt, aztán Szabó büntetőzhetett sportszerűtlen hiba után (6. perc: 19-8). Tovább nőtt a különbség Körtélyesi és Völgyi szép játéka után (21-8). A Veszprém fölényéhez kétség sem férhetett, zseniális megoldások, pontos, precíz támadások jellemezték játékát, ehhez rengeteg lepattanót gyűjtött, így a negyed végére tetemes előnyt kosarazott össze (30-12).

A második negyedben kissé megakadtak a hazai támadások, Mérész edző 31-16-nál időt kért (12. perc). Völgyinek a negyedik faultját fújták be, Schmitz Dávid váltotta a fiatal centert. Az OSE egész pályán zavarta a veszprémieket, akiknek ezúttal minden kifele pördült. A 14. percnél jártunk, és ebben a játékrészben még nem értek el akciógólt a hazaiak (33-20).

Zónára váltottak a bakonyiak, s szerencsére az OSE távoli dobásai sem ültek, így nem csökkent a különbség. Körtélyesi szerzett fontos hármast (37-22), Szabó Péter pedig ismét három büntetőt dobhatott (17. perc: 40-22). Mohácsi remek tempóval szépített, újra belendült az Oroszlány, 44-30-ra felzárkózott, ám a negyed végére Pavlovic tett pontot két büntetővel és egy kiváló blokkal (46-30).

Nshimba kezdte a pontgyártást a harmadik etapban. Nehezen mozdultak el a felek 48-34-ről, mindkét gárda ragyogóan védekezett. Kovács ziccere, majd Abell triplája vetett véget a ponttalanságnak, Hegedűs tempójával pedig 50-39-re állt a derbi.

Mohácsi trojkájával tíz pontra apadt a hazaiak előnye, ám Pavlovic jókor villant (25. perc: 54-42). Amint kicsit közelebb jött az OSE, a Veszprém megrázta magát (60-45). Körtélyesi, Kovács is szépen termelte a pontokat a szívós emberfogás dacára. A túloldalon Kiss Kornél tartotta versenyben csapatát (66-52).

Kerkai indította meg a Hoyát az utolsó felvonásban. Óriási volt a tempó, az akarás, az elszántság mindkét oldalon. Rengeteg fault tördelte a játékot, ám a Veszprém masszív védekezéssel és nagyszerű megoldásokkal szépen tartotta előnyét (72-56). A 34. percben az OSE ultrái miatt állt a játék, a fekete mezesek nehezen tudták türtőztetni magukat, s miután a renitenseket kivezették, folytatódhatott a meccs. A közjáték a veszprémieket stoppolta le, Mérész edző időt is kért (35. perc: 72-60).

Szabó Péter triplával jelezte, hogy ma csak a Hoya nyerhet, bár a zónára váltó OSE keményen kapaszkodott. Körtélyesi hármasával sem dőlt el semmi, mert továbbra is volt válasza a vendégeknek, sőt Mohácsi, majd Abell trojkájával hosszú idő után újra szoros lett (78-72). Azonnal kikérte utolsó idejét a házigazda. Abell tette nyílttá a meccset (78-75), Kovács kosara kellett, mint egy falat kenyér, azonban azonnal jött a válasz. Szabó Péter keze nem remegett meg, 83-77-nél időt kért az OSE.

A végén még Madár bevágott egy ziccert, így a Hoya teljesen megérdemelten nyerte meg a rangadót a tomboló közönség legnagyobb örömére.

Mérész Csaba: – Gratulálok mindkét csapatnak, óriási volt a küzdelem. Az első negyedben megszerzett előnnyel nagyszerűen sáfárkodtunk, ezt toltuk magunk előtt végig. Ma egy kiváló OSE-t vertünk meg, de nincs megállás, megyünk tovább céljaink felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!