út az 1985-ös UEFA-kupadöntőig

2019.07.30. 18:39

Futballmez-kiállítás és focilegendák a fűzfői Aranykapu fesztiválon

Hamar László korábbi nemzetközi játékvezető különleges futballmez-kiállításával kezdődött a balatonfűzfői Aranykapu Fesztivál. Az eseményt követően az UEFA-kupa 1985-ös döntőéig menetelő Videoton SC labdarúgói, Disztl Péter, Horváth Gábor, Csongrádi Ferenc és Szabó József tartott élménybeszámolót.

Szendi Péter

Hamar László (a képen balra) korábbi nemzetközi játékvezető különleges futballmez-kiállítását Gellei Imre, egykori szövetségi kapitány nyitotta a meg Balatonfűzfőn Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

Kuriózum volt a tárlat, mert annak idején a Puhl Sándor–Bozóky Imre–Hamar László játékvezetői trió számos nemzetközi mérkőzéseken fújt. Például az 1997-es Bajnokok Ligája döntőjében is, amikor a Dortmund csapata 3-1-re verte meg a Juventust. Hamar László ekkor Del Piero (Juventus) mezét kapta meg.

Mintegy húsz külföldi futballmezt mutattak be, a tárlatot Gellei Imre, egykori szövetségi kapitány nyitotta a meg, aki 1974-től 1977-ig futballozott Balatonfűzfőn.

– Soha életemben nem nyitottam meg kiállítást, ezért is jól esett a szervezők felkérése. Évtizedek óta szoros, baráti kapcsolatot ápolok Hamar Lászlóval. Természetesen aktív edző-játékvezető korunkban akadt köztünk nézetkülönbség. A világhírűvé vált játékvezetői trió az 1996-os angliai futball Európa-bajnokságon mutatkozott be a szurkolóknak a stadionokban, százmillióknak pedig a televíziók előtt ülőknek. Csodálatos ez a mezkiállítás, hiszen világhírű játékosok és csapatok mezeit tartalmazza – fogalmazott Gellei Imre.

Hamar László (a képen balra) korábbi nemzetközi játékvezető különleges futballmez-kiállítását Gellei Imre, egykori szövetségi kapitány nyitotta meg Balatonfűzfőn Fotó: Szendi Péter

Az ünnepélyes tárlatmegnyitó után négy székesfehérvári futball-legenda idézte fel, hogy annak idején mikor és milyen módon kerültek a Videoton csapatába.

A beszélgetés fővonala viszont nem is ez, hanem a méltán híres, 1984–85-ös UEFA-kupamenetelés volt, a székesfehérváriak abban a szezonban egészen a döntőig jutottak.

A korábbi futballisták végig zrikálták egymást, jó hangulat, sok nevetés, olykor meghatódottság jellemezte a beszélgetést. Szóba került, amikor Párizsban már 4-0-ra vezetett a székesfehérvári csapat, pedig az ellenfél tele volt világklasszis, Európa-bajnok francia labdarúgókkal.

A végeredmény aztán 4-2 lett, és mindent elmond, hogy a hazai közönség a Videotont éltette.

A Manchester United kiejtése, hosszabbítás után, tizenegyesekkel, fantasztikus élmény volt a labdarúgóknak. Már ekkor érezték, hogy egy ország áll a hátuk mögött. Bár Fehérváron az UEFA-kupa döntőjének első felvonásán 3-0-ra kikapott a Vidi a Real Madrid ellen. Azonban a második találkozón, a Bernabeu stadionban 100 ezer néző előtt 1-0-ra nyertek a magyarok, ezzel pedig vastapsot kaptak a spanyol közönségtől, akiknek tiszteletkört futottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában