A bajnoki cím a céljuk

2020.05.28. 07:00

A Bányász szeretné idén is megszerezni az aranyérmet

A tavalyi bajnok Bányász SK Ajkának jó esélye van arra, hogy idén megvédje címét az NB I/B-s sakk-csapatbajnokságban. A koronavírus-járvány miatt fel kellett függeszteni a pontvadászatot, de a hátralévő két fordulót halasztva megrendeznék. Az ajkaiak pedig szeretnének bajnokok lenni. Ha a lehetőségek is adottak lesznek, ezúttal osztályt váltanának, de ez a terv egyelőre távolodni látszik.

Horváth Gábor

Mihályfi Gábor (balról az első) szakosztályvezető izgalmas hajrát vár

Fotó: Györkös József/Napló

A járványhelyzet természetesen a sakkbajnokságokat sem kímélte. A második vonal, az NB I/B résztvevői már a hajrában voltak, két forduló maradt hátra. Az országos szövetségnél úgy döntöttek, hogy befejezik a sorozatot, bíznak benne, hogy augusztus végén és szeptember elején erre lehetőség lesz. (Az utolsó két játéknap időpontja a tervek szerint: augusztus 30. és szeptember 13.)

A Charousek csoportban szereplő Bányász SK Ajka az első helyen áll a tabellán. A csapat tavaly bajnoki címet szerzett, de nem vállalta az első osztályú szereplést.

– A jelenlegi szezonnak úgy indultunk neki, hogy ha sikerül ismét nyernünk, akkor kipróbáljuk magunkat az NB I-ben. Erre a várostól is kaptunk biztatást, ami nagyon fontos nekünk, hiszen az önkormányzat a legnagyobb támogatónk és a feljebb lépés magasabb költségvetéssel jár – fogalmazott lapunk érdeklődésére Mihályfi Gábor, a Bányász SK Ajka szakosztályvezetője. A jelenlegi mezőnyben több komoly rivális is akad. Az előző idényben az első osztályban szereplő zalaegerszegiek, valamint a biatorbágyiak, akikkel tavaly nagy versenyt futottunk, egyaránt pályáznak az első helyre. A mi csapatunk sokáig csak a harmadik helyen állt e kettős mögött, de a legutóbbi körben legyőztük a Zalaegerszegi Csuti Antal-Hydrocomp SK-t és átvettük a vezetést. Tudni kell, hogy idén változott a pontszámítás, a táblákon szerzett pontok összessége adja ki a végeredményt.

A Bányász a március 8-án rendezett, eddigi utolsó fordulóban 8,5-3,5 arányban tudott nyerni Zalaegerszegen. Az ajkaiak 67,5 ponttal állnak a tabella első helyén, a Csuti 65,5 egységgel a második, a Viadukt SE Biatorbágy pedig 64,5 ponttal harmadik.

A bajnoki hajrá, a két hátralévő játéknap izgalmas, kiélezett küzdelmet ígér. A Veszprém megyei csapat előbb a Vasast fogadja, majd egy biatorbágyi rangadóval zárja a szezont. Az utolsó előtti körben összecsap egymással a Csuti és a Biatorbágy is, azaz kemény csaták várhatóak az első helyért. – Jó pozícióban vagyunk, mindenképpen szeretnénk megnyerni a bajokságot. Ami a feljutást illeti, az NB I-hez szükséges költségvetés biztosítása jelenleg, a nehezebb gazdasági helyzet miatt nem tűnik egyértelműnek. Ugyanakkor van még időnk, valószínűleg csak október végén kell nevezni az új szezonra, amelyről egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor rajtolhat el.

Mihályfi Gábor (balról az első) szakosztályvezető izgalmas hajrát vár
Fotó: Györkös József/Napló

A Bányász az NB II-ben és a megyei bajnokságban is versenyeztet csapatot. Előbbi osztályban csoportjuk utolsó helyén állnak az ajkaiak, de bíznak benne, hogy kivívják a bennmaradást. A megyei pontvadászatban a Bányásznál minden olyan játékos lehetőséget kap a szereplésre, aki a magasabb osztályú csapatokba nem fér be. Abból a pontvadászatból egy kör maradt hátra, a tervek szerint ott is befejezik a szezont.

– Az országos szövetség a folytatást szorgalmazza, úgy döntött, hogy a hátralévő fordulók szükség esetén még tovább halaszthatóak. Ez megosztja a sakktársadalmat. Többen azt mondják, le kell zárni a szezont, főként azért, mert a sakkban sok idős ember versenyez. Mások – én magam is így vagyok vele – alig várják, hogy újra játszhassunk. Az anyagi gondoktól persze mindenki fél, összességében bizonytalanság és felfordulás érződik jelenleg a sakksportban – tette hozzá Mihályfi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában