Klasszis futók a mezőnyben

2020.09.03. 11:00

Hetedik alkalommal rendezik meg a Szőlős-kör elnevezésű viadalt

Izgalmas körülmények között, érdekes, remek mezőnnyel (amelynek több Spartathlon-érmes is a tagja) rajtol el az idei Szőlős-kör futóverseny. A szombati esemény szervezőinek a dolgát a vírushelyzet nehezíti és bonyolítja, de ígérik, ezúttal is megpróbálnak maximálisan helytállni.

Horváth Gábor

A népszerű versenyen idén is remek hangulat várható

Fotó: Penovác Károly/Napló

Hetedik alkalommal rendezik meg a Szőlős-kör elnevezésű futóversenyt, amelynek versenyközpontja Balatonszőlős, azon belül is a sportpálya. A népszerű esemény idén is megmérettetések egész garmadáját kínálja, emiatt vág neki a változatos, egyben gyönyörű Balaton-felvidéki terepnek hobbifutó, versenyző és ultrás egyaránt. A legkisebb táv öt kilométeres, a leghosszabb pedig 100 kilométer hosszú. Ezek mellett lehet 10, 21, 50 és 80 kilométert futni, illetve az 50 kilométeres kör váltóban is teljesíthető.

A Szőlős-kör egyszerre verseny és egyszerre buli, de az idei rendezvény egy kicsit más lesz, mint a korábbiak, a koronavírus-járvány miatt ugyanis különleges óvintézkedésekre van szükség.

Baranyai Máté versenyigazgató lapunknak elmondta, az elmúlt hetek megbetegedésszámának növekedését és az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket maximálisan figyelembe véve szigorításokat vezettek be. Az óvintézkedések közül a legfontosabb, hogy megnövelték az egészségügyi személyzet számát, a versenyközpont zárt lesz, oda csak az indulók mehetnek be, illetve a külföldi futók közül csak azok tudnak rajthoz állni, akik már huzamosabb ideje hazánkban tartózkodnak. A személyzethez hasonlóan ők is orvosi vizsgálatnak lesznek alávetve, a rajt előtt pedig lesz testhőmérséklet-mérés. A célba érkezést követően rögtön lebonyolítják az eredményhirdetést.

– Megtesszük, amit tudunk, bízom benne, hogy a nehézségektől eltekintve sikerül hozni a megszokott Szőlős-kör hangulatot és idén is jól érzik majd magukat a résztvevők. A mezőny egyébként nagyon erős, több rekord is várható. Csécsei Zoltán 100 kilométeren próbálkozik a legjobbat futni, Bódis Tamás és Maráz Zsuzsi pedig az 50 kilométeres távon áll rajthoz. Az 50 mérföldes küzdelem különösen érdekesnek ígérkezik, mi csak generációk csatájának hívjuk azt, ami valószínűleg Bogár János, Steib Péter és Petróczi Márton között bontakozik majd ki – fogalmazott Baranyai Máté.

Visszatérve kicsit a versenyigazgató által sorolt nevekre: a világ talán leghíresebb ultrafutó versenyét, a görögországi Spartathlont tavaly a fiúknál Bódis Tamás, a hölgyeknél Maráz Zsuzsanna nyerte, előbbi Csécsei Zoltán előtt ért a célba. Bogár János szintén Spartathlon-győztesnek mondhatja magát (többek között), a hosszabb kihagyás után visszatérő Steib Péter pedig ugyancsak nagy név a hosszútávfutók világában. A megyénket képviselő, fiatal Petróczi Márton nemrég korosztályos honi csúcsot futott az 50 mérföldes (80,45 kilométeres) távon.

A népszerű versenyen idén is remek hangulat várható
Fotó: Penovác Károly/Napló

Szóval izgalmakban valószínűleg nem lesz hiány, ahogyan jó hangulatban sem, hiszen nagyon sokan igazi szórakozásnak, kikapcsolódásnak tekintik a rendezvényt.

A verseny pályája némileg módosult, az 50 (és a 100) kilométeres kör idén érinti Tótvázsonyt is a már megszokott Pécsely, Barnag, Vászoly, és Balatonakali mellett.

A szombati viadal legkorábbi rajtolói a 100 kilométerre vállalkozók lesznek, ők hajnali öt órakor indulnak, utánuk sorban következnek a többiek, 5.05: 80 km, 9.00: 50 km egyéni és váltó, 9.05: félmaraton, 9.20: 10 km, 9.30: 5 km. A helyszínen még lehet nevezni.

Lesz gyermekfutam is, három korcsoportban 13 órás kezdéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!