Az utolsó fordulóig számolgatni kellett, de NB III-as maradt a Perutz FC

Nehéz idényt tudhat maga mögött a Perutz FC, amely sok szép és legalább ennyi csalódást keltő eredmény után végül a 14. helyen zárt az NB III Nyugati csoportjában.

Haraszti Gábor

Takács Gábor télen érkezett, most távozik

Fotó: Penovác Károly/Napló

A télen edzőváltáson átesett pápai együttes – Lengyel Ferencet januárban Takács Gábor váltotta – jó kezdés után egy negatív spirálba került, ami miatt az utolsó fordulóig számolgatnia kellett a pontokat és figyelni a riválisok eredményeit. Végül a Lipót elleni győzelemmel Takács Gábor teljesítette a vele szemben támasztott elvárást és benntartotta az együttest. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól a leköszönő trénert kérdeztük.

– Amikor január elején beléptem az öltözőbe, egy mentálisan és morálisan szét­esett társaság fogadott, az okokat nem tudom és nem is szeretném firtatni – emlékezett vissza Takács Gábor, aki 17 tétmérkőzésen irányította a sárga-kékeket, mérlege a kispadon hét győzelem, négy döntetlen, hat vereség lett.

– A legfontosabb feladatom az volt, hogy felrázzam a játékosokat és elhitessem velük, hogy a Perutz FC-nek helye van az NB III.-ban. A felkészülés nagyon jól sikerült, jó mérkőzéseket játszottunk, a játékosok megértették, mi az elképzelésem. Egy új játékrendszerrel próbálkoztunk, hiszen a meglévő kerethez kellett igazítanom a taktikát, Skriba Mátén kívül nem volt igazi centerünk, szélső támadóink. Volt viszont két nagyon jó szélső védőnk, aki az oldalvonal mellett tudta segíteni a támadásokat, illetve egy erős tengelyünk, ahol labdabiztos, képzett futballisták játszottak. Úgy gondolom, jól döntöttem, amikor a 4-3-2-1-es felállást favorizáltam, a fiúk egyre jobban – amint az eredmény is mutatja – elsajátították ezt a játékrendszert.

A tél folyamán alapemberek távoztak a csapattól, Szabó Zsolt, Németh Erik, Böröczky Bálint, Zsirai Martin és Irmes Dávid is eligazolt, velük a rutin és a stabilitás mellett nem mellékesen legalább 15 gól „távozott”. – Szerettem volna egy gyors szélső támadót és egy centert igazolni, találtunk is megfelelő embereket ezekre a posztokra, ám a vezetőség jelezte, anyagi okok miatt nem számolhatok velük, a meglévő játékosokkal és az utánpótlással oldjam meg a feladatot.

A kezdés mindenesetre biztató volt, hiszen első öt meccséből négyet is megnyert a csapat, a Tatabányát, a Nagy­atádot és a Veszprémet is sikerült legyőznie, és a Puskás elleni vereség után a Balatonfüred is pont nélkül maradt a pápaiak ellen. – Nem számítottam ilyen jó kezdésre, de mondtam a fiúknak, ha az első meccset be tudjuk húzni, az nagy lendületet adhat a folytatásra, és így is lett, jöttek az eredmények. A játékosok felszabadultak, egyre bátrabban futballoztak, amit az ellenfeleink is elismertek. Ha nem is nyertünk mindig, próbáltuk kontroll alatt tartani a mérkőzéseket, sok helyzetet kialakítani, labdát birtokolni, diktálni a tempót.

Takács Gábor télen érkezett, most távozik Fotó: Penovác Károly/Napló

A BKV elleni döntetlen után azonban romlott a csapat eredményessége, ami Takács Gábor szerint részben a rutintalanságnak is köszönhető, hiszen 17–20 éves játékosoknak kellett a vezérszerepet betölteni. – Minden csapat életében vannak ilyen periódusok, ami után persze jöttek a negatív hangok, hogy miért ez játszik, miért nem az, utólag úgy látom, a fejeket kívülről megzavarták. A vezetők is nyomást helyeztek rám, hogy másoknak is adjam meg a lehetőséget, amikor pedig megtettem, az Érd, a Komárom és a Ménfőcsanak ellen sem tudták bizonyítani, hogy helyük lenne az általam favorizált legjobb 11-ben.

A tréner elmondta azt is, hogy több jó egyéni teljesítményt is látott tavasszal, a rutinos labdarúgók, Hanzl Máté, Kalász Milán, Skriba Máté, Koronczai Benjamin, Jurik Patrik és Dóczi Krisztián mellett a pályájuk elején járó fiatalok, Nagy Tamás, Kiss Ádám, Szilágyi Adrián is nagy erőssége volt ennek a Pápának. De a még náluk fiatalabbak is jól viselték a terhet, Gasztos Martin, Hauser Bálint, Artner Dávid, Illés Bence és Szalai Csaba is testközelből tapasztalhatta, hogy a felnőtt futball teljesen más, mint az utánpótlásban pályára lépni.

A bajnokság befejezése után a szakember azt mondta, meglepte a döntés, miszerint a jövőt nem vele képzelik el. – Voltak konfliktusaim a vezetőséggel, de ez nem tartozik a nyilvánosságra. Meglepett a menesztésem, de természetesen elfogadom, amiért jöttem, azt teljesítettem. A tavaszi tabella alapján a csapat a 9. helyen zárt, és ami további előrelépés volt az őszhöz képest, hogy sokkal jobb volt az öltözői hangulat, jóval fegyelmezettebbek voltak a játékosok, kevesebb volt a sárga és piros lap. Sok sikert kívánok a csapatnak, továbbra is figyelemmel fogom kísérni az eredményeiket, az utódomnak pedig eredményes munkát kívánok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!