Kékszalag vitorlásverseny

2023.07.06. 11:19

Rekordidővel nyert a Raiffeisen Fifty-Fifty

515 hajó legénysége vágott neki csütörtökön 11 óra után az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjnak.

Kovács Erika

Balatonkenesénél felborult a Király Zsolt vezette Raffica, de sikerült visszaállítaniuk a hajót és folytatják a versenyt

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A légvonalban több mint 155 kilométeres távot 48 óra alatt, legkésőbb szombat reggelig kell teljesítenie a 2532 profi és amatőr versenyzőnek. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, az abszolút értékelés szerint is a többtestű hajók lesznek az élmezőnyben. Nagy kérdés, hogy megdől-e a 2022-es győztes Raiffeisen Fifty-Fifty időrekordja, a 7 óra 13 perc 21 másodperces idő, amivel jelenleg a csúcstartók.

Mint ismert, a Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye, először 1934-ben rendezték meg. A Kékszalagon induló vitorlázóknak Balatonfüredről először a balatonkenesei, majd a siófoki bóját kell megkerülniük, majd a Tihany-Szántód közötti szoroson, illetve csövön keresztül kell elérniük a keszthelyi pontot, onnan pedig vissza a balatonfüredi célba. Ez az alaptáv, ami légvonalban több mint 150 kilométer, de egész pontos értéket nem lehet mondani, 150 és 160 kilométer közötti távról van szó. Egyfelől azért nem lehet megmondani a pontos hosszt, mert a Balaton vízszintje is befolyásolhatja azt. A vitorlázásban pedig nem is nagyon van értelme, hiszen a szél nem mindig a legrövidebb útvonalon fúj. A táv annyi, mint autóval Budapestről elmenni Fonyódra. 

Fotó: Kovács Erika

1. nap

A tókerülőt a szokásos kilenc óra helyett 11 óra után indították, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat kedvezőtlen időt, erős szelet jósolt. A versenyt kísérőhajón követjük, az eseményekről folyamatosan tudósítunk.

11.38: A Szent Miklós kísérőhajón most kaptuk az információt, hogy a Raiffeisen Fifty-Fifty Balatonkenesénél jár.

12.35: Balatonkenesénél felborult a Király Zsolt vezette Raffica, de sikerült visszaállítaniuk a hajót és folytatják a versenyt.

14.20 Az RSM szembetalálkozott a Fifty-fiftyvel - írják a Kékszalag Facebook oldalán. 

Vonyarcvashegy magasságában találkozott össze a Keszthely felé tartó RSM és az éllovas MLS Raiffeisen Fifty-fifty.
"Ha leáll a szél még nagyon szoros meccseket fogunk tolni..." -Kommentálták az eseményeket a Jokerről.

16.18 5 óra 4 perc 4 másodperces rekordidővel az 55. Kékszalag Nagydíj győztese a MLS Raiffeisen Fifty-fifty, Józsa Márton kormányos vezetésével. Második helyen az RSM futott be. 

Józsa Márton kormányos
Fotó: Kovács Erika

 

Fotó: Kovács Erika

17.00 Elismeréssel beszélt Kontrát Károly országgyűlési képviselő az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról, az 515 indulóról és abszolút rekordról, amit a győztes Raiffeisen Fifty-fifty elért. 

Fotó: Kovács Erika

Azt mondta a rendezvény kitűnő hangulatban telt és remek lehetőséget teremet a városnak és az idegenforgalomnak. Beszélt arról, hogy a tókerülő verseny a nyár és a Balaton ünnepe. 

Virág Flóra 
Fotó: Kovács Erika

2. nap.

Fotó: Kovács Erika
Fotó: Kovács Erika

15.45 Felborult a Nanushma névű hajó.

Fotó: Kovács Erika

 

Fotó: Kovács Erika

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!