Hétvége

2013.12.23. 15:10

Megtalált játékaink

A játék és a karácsony fogalma elválaszthatatlanok. Játékot ajándékozunk a gyermekeknek és közben mi magunk is játszunk, s boldogan emlékezünk életünk első tárgyaira, amelyek jártak és gurultak, zenéltek vagy éppen a felnőttek világát utánozták.

Bartuc Gabriella

Szerencsére egyre több az olyan játék, amely elsősorban nem utánoz, hanem inkább demiurgoszi csodára, világteremtésre buzdít, amely nem olyan gyerekeket akar nevelni, akik mindent csak használnak, hanem teremteni is megtanítja őket, fejleszti a fantáziájukat, az érzékeiket. Persze régen is voltak kreatív gyerekek, ajaj, és kreatív szülők, mi az hogy. Egy szobrászművész mesélte éppen a minap, hogy tanyán, ahova édesanyjával a második világháború idején menekültek, repülőgépeket és különféle állatkákat formázott magának kukoricaszárból s ezekkel játszott.

Egy kolléganőmnek pedig a múzeumban készült fotóról, amely egy kis kopott konyhaszekrényt ábrázol, az jutott eszébe, hogy egyszer karácsonyra az édesapja és édesanyja babaházat készített neki, igazi bútorokat is szabtak bele, ők maguk, mint valami igazi kézművesek. Minden kornak megvan a maga játékdivatja. Érdekes lesz látni a Laczkó Dezső Múzeum január 22-én nyíló játék kiállítását, amely helytörténeti jellegű lesz. Mészáros Veronika és Schleicher Veronika néprajzos muzeológus kurátorok várják, hogy a Veszprém megyeiek beviszik kedvenc régi játékaikat akár csak a kiállítás idejére kölcsönözve, de végleg is felajánlhatják a múzeum anyagát gazdagítva.

Kislányok az 1950-es évekből a felnőtt világ kicsinyített másaival


Mészáros Veronikától megtudtuk, hogy elképzelésük szerint „a helytörténeti és tárgyközpontú megközelítés tematikus bemutatási elvet követ. Minimálisra csökkentik a téma miatt elkerülhetetlen nosztalgikus és retró hangokat, a tárlat a játszó ember világának alapvonásait, a játék funkcióit keresi a hajdani, a közelmúltbeli és a kortárs tárgyakban egyaránt.”Ez a kiállítás tulajdonképpen természetes folytatása lesz az előző, nagysikerű Születés címűnek.

Az alapját azok a népi játékok képezik, amelyeket az 1979-es nemzetközi gyermekév alkalmával gyűjtöttek be, továbbá egy 2008-as NKA pályázat segítségével megvásárolt több száz darabos játékanyag, amely zömmel az 1950-1980 közötti időszakban készült gyári termékekből áll. Mint megtudtuk, utóbbi tárgyak bemutatására eddig nem volt lehetőség, de a gazdag népi játékgyűjtemény is 34 esztendeje volt utoljára látható a veszprémi múzeumban A falusi gyermekek élete Veszprém megyében 1868-1945 címmel Fodor Zsuzsa és Lackovits Emőke rendezésében.

Mészáros Veronika kurátor mutatja a Laczkó Dezső Múzeum játékgyűjteményének néhány darabját. A jó játék fejleszti a fantáziát és az érzékeket. A gazdag népi játékgyűjtemény harmincnégy esztendeje volt utoljára látható a veszprémi múzeumban



Mészáros Veronika hangsúlyozza, nem csak tárgyakat, de olyan fotókat is várnak továbbra is, amelyek Veszprém megyei gyermekeket mutatnak be játék közben a 19. század végétől napjainkig. A játékok és fotók nem csak különböző korszakokat képviselnek mintegy száz évet átölelve, de különböző társadalmi rétegekre jellemzőek. Mind a tíz tervezett tematikát helyszűkében nem tudják bemutatni, de lesz például egy olyan fejezet, amit úgy neveztek el: akik hivatalból játszanak. Ennek központi tárgyai, az építőkockák az 1930-as évekből származnak a városlődi óvodából.

A kis felnőttek témakör kulcstárgya egy babakonyha lesz az 1950-es évekből. De lesznek például játéknak látszó tárgyak is, tökéletesen hasznavehetetlenek, mint például fényképezőgépnek látszó műanyagdoboz, vagy porcelánfejű baba a múlt század elejéről, amit csak nézni szabad, továbbá behangolhatatlan hangszerek stb. Bemutatnak természetesen régi mackókat és babákat, plüssállatokat és tamagocsit is. Utóbbi virtuális játékból gyorsan múzeumi darab lett, hiszen lekörözték a felpörgött számítógépes fejlesztések, amelyek már akár mobil telefonon is hozzáférhetők.Vándorkiállításnak szánják az eseményt a szervezők, Veszprém után Pápa lesz a következő helyszín.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!