Hírek

2006.02.23. 19:01

Németországban nem igazolódott a gyanú, hogy háziszárnyasok között is van H5N1 vírussal fertõzött állat

Berlin(MTI) - Németországban nem igazolódott be annak gyanúja, hogy háziszárnyasokat is megfertõzött a H5N1 vírus, viszont a vadmadarak fertõzöttsége újabb vidékre terjedt ki: Nyugat-Mecklenburgban is találtak fertõzött, elhullott vadmadarat, egy kontyos récét.

Mórocz Zsolt

Till Backhaus, az északi Mecklenburg-Elõ-Pomeránia tartomány mezõgazdasági minisztere csütörtökön közölte, hogy a tartományhoz tartozó Rügen szigetén egy kisebb baromfiállomány egyik tagjának az esetében merült fel a fertõzöttség gyanúja, de a szövetségi állategészségügyi intézet (Friedrich Loeffler Intézet) vizsgálatai okafogyottá tették a feltételezést.

rn

A német szakemberek egyik legnagyobb félelme, hogy a vírus átterjed a háziszárnyas állományra. Ezért Rügen szigetén, ahol két héttel ezelõtt az elsõ H5N1-gyel fertõzött hattyúhullákat megtalálták, megkezdték a fertõzési gócok közelében tartott baromfiállomány elpusztítását. Eddig több mint háromezer szárnyast öltek le.

rn

Ha házi állományban nem is, de elhullott vadmadarakban továbbra is talál H5N1 vírust jelzõ nyomokat a Loeffler Intézet. Eddig 110 elhullott vadmadárról derítették ki, hogy testükben hordozták a madárinfluenza szélsõséges esetben emberre is veszélyes vírusát. Ezeket a madártetemeket fõleg Rügenen szedték össze, két fertõzött madarat találtak a szárazföldön, a Rügen elõtti partokon.

rn

Új fejlemény, hogy Nyugat-Mecklenburgban, a wismari öbölben is rábukkantak egy fertõzött madár tetemére.

rn

S. Kovács Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!