Hírek

2009.02.06. 03:28

Erősödő ellenőrzés

<b>Balatonfüred</b> - Az idén 163 millió forinttal gazdálkodik a várost és a környező településeket összefogó kistérségi társulás. A pénzügyi tervet a polgármesterek a múlt heti ülésen fogadták el, melyet az elnök távollétében <em>dr. Bóka István</em> alelnök vezetett.

Győrffy Árpád

A társulás bevételeinek túlnyomó részét, 150 millió forintot a különböző feladatok ellátásához járó normatív állami támogatások teszik ki. Összesen hárommillió forint a települések tagdíja, amit a tavalyi mér-téknek megfelelően lakosonként 110 forintban határoztak meg. 

Működési feladatokra hatmillió forint bevétellel számolnak, a társulás működtetésében lévő helyi vidékfejlesztési iroda költségeihez pedig ötmillió forinttal járul hozzá a hálózatot felállító vidékfejlesztési tárca.

A kötelező feladatokra kapott normatív támogatások többségét közvetlenül átadják a tagtelepülések önkormányzatainak az érintett óvodák, iskolák, szociális intézmények működtetésére, kilencmilliót pedig a Veszprém Megyei Önkormányzatnak továbbítanak a pedagógiai szakszolgálati feladatok biztosításáért.

A normatív támogatások között 21 millió forint érkezik a mozgókönyvtári rendszer működtetésére. Az elmúlt évben a pénzt fele-fele arányban osztották meg a rendszerhez kapcsolódó települések és a hálózatot működtető füredi önkormányzat, illetve a városi könyvtár között. 

Az idei évben a településeknek jutó részt tíz százalékkal emelték, hogy ezzel ellensúlyozzák a korábbinál hosszabb nyitvatartási kötelezettséggel járó pluszkiadásokat. 

Mostantól a támogatás feltétele, hogy az 1500 fő vagy az alatti lakosságszámú településeken hetente legalább két napon, hetente összesen minimum hat órán át, az 1500 fő feletti településeken hetente legalább négy napon, hetente összesen minimum tizenkét órán át nyitva tartson a könyvtár. 

A polgármesterek abban bíznak, hogy a magasabb támogatási összeg lehetőséget biztosít a szolgáltatási helyeken szakmai fejlesztésre, könyvtári rendezvények szervezésére, a dokumentumbeszerzés kiegészítésére is.

A belső ellenőrzési feladatok ellátására kapott 6,8 millió forint összességében fedezi az érintett önkormányzatok ezzel kapcsolatos fizetési kötelezettségét, de a polgármesterek úgy vélték, idén erősíteni kell ezt a munkát.Hetente négy napon,mimum tizenkét órán áttartson nyitva a könyvtár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!