Hírek

2010.04.19. 18:50

Szigligeti világbajnok

A falu szülötte, File Mátyás rendkívüli eredményt ért el párbajtőrben, hiszen az azerbajdzsáni junior vb-n csapatban világbajnoki címet szerzett.

Balassa Dániel

A siker mögött persze sokévi, kemény munka van. Matyi 2000-ben kezdett vívni a Balaton Vívó Klubban, Tapolcán, először Németh Árpádnál, majd jelenlegi edzőjénél, Borosné Eitner Kingánál.

Később gimnáziumi tanulmányai Keszthelyre szólították a most 19 éves vívót, aki azóta ott edz. Jelenleg a Georgikon Egyetem FSZ képzésében vesz részt. Természetesen mindent alárendel a vívásnak, hiszen anélkül értelme sem lenne az egésznek.

Matyi elmondása szerint minden második hétvégén jár versenyre, aminek a fele világkupa, illetve külföldi válogató. A nyár sem telhet munka nélkül, Matyi a 12 fős felnőtt keret tagja, így a nyári edzőtáborokban is részt kell vennie.

A még egy évig junior kategóriában versenyző vívó elmondta, hogy sokat segített neki az, hogy az utolsó versenyeken is küzdenie kellett a keretbe jutásért, amelyeket követte egy hét pihenő, amely a pszichológiai felkészülést szolgálta.

A világbajnokságot Azerbajdzsánban, Bakuban rendezték, ahol Matyi csak a csapatversenyben vett részt.

Az első mérkőzés sima volt, a Japán elleni 45-38-as győzelemmel kezdett a csapat, majd ezt követte a németek 45-30 arányú legyőzése. A döntőbe jutás már keményebb dió volt, az ukránok ellen az utolsó asszó előtt még 37-34-re vesztésre állt a magyar csapat, de végül 40-39-re sikerült hozni a meccset.

A döntőben aztán az olaszok következtek, a végig hátrányban lévő magyarok végül erős hajrával 45-40-re győztek, és vívták ki a világbajnoki címet. File Mátyás mellett még a szintén tapolcai Hanczvikkel Márk, Böjte Szabolcs és Györgyi Levente voltak a csapat tagjai.

Matyi már a következő, április 24-i felnőtt országos válogatóra készül, amely pontot ad a következő évi ranglistára. Reményei szerint az olimpia után változik a mezőny, és File Mátyás neve is a felnőtt válogatottak között fog szerepelni.

Szigliget mindenesetre nagyon büszke sportolójának eddigi eredményeire is, és reméljük, hogy ez még csak a kezdet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!