Hírek

2012.05.31. 16:57

Lakásszövetkezeti kérdések: a közgyűlés elmaradt, de a lakók kitálaltak

Veszprém - Közgyűlésre invitálta a lakásfenntartó szövetkezet elnöke a lakókat, akik kitöltötték a jelenléti ívet, majd az elnök közölte - nem lesz közgyűlés és elhagyta a termet. Tanácstalan emberek vettek körül minket, és miután nem tudták elmondani a közgyűlésen, amit akartak, elmondták a sajtónak.

Gombás Gabriella

A Haszkovó út 16. számú épületének 360 lakásáról a lakásfenntartó szövetkezet gondoskodik. A lakástulajdonosok és családtagjaik "zsebbe vágóan" érdekeltek abban, hogy miként gazdálkodik a szövetkezet. Kovács Attila elnök távozása után a hoppon maradt lakók jobb híján egymással beszélik meg a mondandójukat. Azzal kezdik, hogy már magának a közgyűlésnek az összehívása is szabálytalan volt, mert nem volt alkalmuk látni és megismerkedni a pénzügyi beszámolóval és az idei tervekkel. Erre utalt az elnök is, mondják, mert közölte, hogy a nap folyamán felkereste a sajtó és ennek nyomán - betartván a beszámoló megvitatására jogszabályban rögzített előírt 15 napos határidőt -, elhalasztotta a közgyűlést. Akik itt ácsorognak körülöttünk, nagyon is felkészültek arra, ami végül nem történt meg. Röpködnek a levegőben a milliós tartozások, el nem intézett javítások, karbantartások, áfa-adósság, biztosítási pénzek, az alkalmazottak bére, a hiányos pénzügyi elszámolások, kérdőjel, kérdőjel hátán.
 
- Nem mindegy mire adunk ki pénzt, a házon az utóbbi időszakban semmiféle felújítás nem történt, azt sem tudjuk van-e rá pénz. Nincs felügyeleti szervünk, így gyakorlatilag semmiről sem tudunk - magyarázza Borsos Erzsébet.
   
- Az elnök sem a vagyonával, sem egyéb módon nem felel a lakóközösségért, mi lakók viszont egyetemlegesen, teljes vagyonunkkal felelünk a lakóközösség gazdálkodásáért - veszi át a szót Horváth György, akiről nyomban kiderül, hogy alaposan felkészült az elmaradt vitára. Elmondja, az elnök távozott, noha egy napirendi ponton kívül minden egyebet megvitathattak volna, és hozzáfűzi a véleményét, miszerint ha bárki belekotor a lakásszövetkezetek pénzügyeiben szinte mindenütt hasonló káoszt tapasztalhat.


 
- Olyan adósságállományt látunk, amely magyarázatot igényel. Csaknem ötvenmilliós adósságunk van. Honnan? Fogalmam sincs, 36 millió hosszú lejáratú 13 rövid lejáratú a tartozás - mondja Horváth úr, aki a kezében tart egy iratot és közli, nézzük, ez a mérleg.
 
- Nos, ezt nem tudtuk mind ezidáig kicsikarni a vezetőségtől. Ezt is úgy kaptam meg, hogy nincsenek mellékletei, ebből következik, hogy a részletek továbbra is ismeretlenek maradtak. Azt tudnia kell valamennyi lakástulajdonosnak, hogy ha a hitelező be kívánja hajtani az adósságot, akkor bármelyikünk lakására rá tudja terhelni - szögezi le, és kórusban magyarázzák, hogy vannak, akik nem fizetik a járandóságaikat, s ezt is ráterhelik a többi lakóra.
 
- Miközben itt vacakolunk a hiányos adatokat tartalmazó beszámolókkal, meg a közgyűléssel, ránk omlik a ház - szól be egy távozó. - Állítólag sikerült törleszteni 4,5 milliót a sokat emlegetett 10 milliós áfa-adósságból. De hova lett a be nem fizetett áfa? - teszi fel a kérdést Söjtöri Gizella - és miből fizettük ki a 4,5 milliót? Aztán itt egy adat, hogy 34 millió forint folyt be a kasszába és 38 milliót adtunk ki, de miből? - kérdezik. - Nem azt állítjuk, hogy bárki elsinkófálta a pénzt. Ezek az adatok magyarázatra szorulnak, és ezért voltunk itt, hogy ezt megbeszéljük - hajtogatják.

Kovács Attila elnök tájékoztatása szerint június 18-án megtartják a közgyűlést.

 

"...vannak a házban olyan emberek ..., akik azt állítják, hogy nem lett adóbevallás beadva évekig. Állítják ezt annak ellenére, hogy olvasták a NAV határozatát... Szomorúsággal tölt el, hogy a közösségi morált ilyen módszerekkel próbálják lerombolni." (A szövetkezet elnökének leveléből.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!