Hírek

2012.09.01. 18:28

Nagy Gyula festőművész emléke

Várpalota - Színvonalas kiállítással emlékeztek Nagy Gyula festőművészre a településen a 90 éve született művészről elnevezett galériában. Az alsóvárosi temetőben új síremlék is készült az Egry József-díjas alkotónak.

Szabó Péter Dániel

A hétvégén zajló XXVII. Várpalotai Napok egyik kiemelkedő művészeti rendezvénye volt az 1966-ban, fiatalon elhunyt Egry József-díjas alkotó válogatott festményeiből szombaton nyílt kiállítás.

- Olyan alkotó életművét láthatjuk a falakon, amelyre méltán lehet büszke a város, s amelynek ápolása kötelességünk. Festményeinek visszatérő témája a dolgozó ember, de szívesen mutatta meg Várpalota és környékének utcáit, tájait is. Nagy Gyula példakép Várpalotán, nem véletlen, hogy az első várpalotai napokon tárlat nyílt műveiből, s róla nevezték el a település galériáját is - mondta el a szombaton nyílt tárlat megnyitóján Talabér Márta polgármester. A régi igényt kielégítő, válogatott alkotásokat felvonultató kiállítás megnyitójára sokan ellátogattak, köztük a művész lányai is, így tisztelegve az 1922-ben született festőművész munkássága előtt.

- A jó képek erősítik egymást, tartja a mondás, s itt most válogatottan sok kiváló alkotást láthatunk, amelyeken keresztül intenzívebben hat a kivételes tehetséggel megáldott festő egyénisége. A képzőművészeti főiskola után 1943-ban kapott diplomát a firenzei akadémián, ahol ösztöndíjjal tanult. Itália örökre magához láncolta ezt a következetes szívóssággal dolgozó fiatalembert. A mediterrán vidékek műemlékei mellett azonban tájképein mesterien visszaadta a felszíni bányászat által átalakított szikár tájakat és a Balaton zöldben tobzódó, fénylő víztükör hátterű látványát is. Belső indíttatásánál fogva vonzódott a portréfestészethez is. A firenzei nagydíjas Zöld ruhás nő című képe azonban csak a kezdet. Az ismerősökről, barátokról és családtagokról készült érzelemdús portrék kitűnő karakterizáló készséggel festett arcképek, amelyek - Szíj Rezső írta találó dicséretében - mernek hasonlítani azokhoz, akiket megörökítenek. Nagy Gyula sokfelé figyelő tekintettel, de végül a valóságfestés szabadságával találta meg munkássága értelmét - méltatta a festőművészt Gopcsa Katalin művészettörténész, majd Sági Judit népdaénekes előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Az október 7-ig látogatható kiállítás kurátora és rendezője Sárváriné Rieder Zsuzsanna.

 

Méltó síremlék az alsóvárosi temetőben

A Nagy Gyula Galériában nyílt kiállítást megelőzően a művész sírjánál tartottak megemlékezést a várpalotai alsóvárosi temetőben. A helyi önkormányzat jóvoltából a közelmúltban megújult síremléknél Petrovics László idézte fel Nagy Gyula életútját, így bemutatva a megjelenteknek a kiváló palotai festőművészt. Ezt követően Talabér Márta polgármester és Katona Csaba polgármester, valamint a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület tagjai helyeztek el koszorút a sírnál.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!