Hírek

2012.12.09. 16:41

A Pannon Egyetemen nem lesz tüntetés szerdán

Veszprém - A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata nem ért egyet a helyi szintű tüntetésekkel, központi megmozdulást szorgalmaz, mivel ez nem helyi, hanem országos szintű probléma.

Balla Emőke

Mint ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, felsőoktatási koncepciót fogadott el a kormány, ennek keretében elfogadta a jövő tanévre érvényes keretszámokat. A kormány 74 110-ben állapítja meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ben felvehető jelentkezők számát. A megállapított keretből jövőre csak 10 480-an kezdhetik meg teljes ösztöndíjas képzésben tanulmányaikat.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) népszavazást kezdeményez, szerdára tüntetést szervez Budapesten és hasonló megmozdulásokat ajánl helyi szinten a vidéki intézmények hallgatói önkormányzatainak is.

 

Csikós Viktor: egységes tüntetés szervezését szorgalmazzák (Fotó: Gáspár Gábor)

- Mélységesen felháborít bennünket a keretszámok csökkentése, az, hogy csak 10 ezren kezdhetik meg tanulmányaikat állami ösztöndíjas képzésben - mondta Csikós Viktor, a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. - A felsőoktatás önfinanszírozása, a tandíj bevezetése hátrányos helyzetbe hozza a kiemelkedően tehetséges, de szociálisan rászorult tanulókat. A diákhitel nem megoldás, egy fiatal nem kezdheti eladósodással az életét. A Pannon Egyetem jó helyzetben van: az ország egyetlen felsőoktatási intézménye, melynek eredményes a gazdálkodása, idén ennek az egyetemnek származott a legtöbb bevétele projektekből, pályázatokból. Az egyetem a meglévőnél még több ösztöndíj alapítását tervezi; azt szeretnénk, ha az önköltséges hallgatók nagy részét alapítványi és céges ösztöndíjakkal segíthetnénk.

Csikós Viktor hozzátette: bár a HÖOK kezdeményezte, hogy helyi szinten alapítsanak sztrájkbizottságot, hozzanak létre akciótervet, a HÖOK döntésével a veszprémiek nem értenek egyet, szerintük egy nagy tüntetésre volna szükség. A Pannon Egyetemen szerdán nem lesz tüntetés, csütörtökön viszont hallgatóknak, és továbbtanulni készülő diákoknak tartanak fórumot, tájékoztatják  őket a kialakult helyzetről. A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata kezdeményezi a HÖOK-nál egy egységes tüntetés megszervezését a fővárosban, ahol minden felsőoktatást féltő személy képviselheti véleményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!