Hírek

2013.01.15. 19:22

Vörösiszap-per - Tolnay nem tartja felelősnek a Mal menedzsmentet

Veszprém - Az igazgatóság elnöke szerint a Mal Zrt. menedzsmentje minden hatósági előírást betartott, ezért nem terheli őket felelősség a vörösiszap-katasztrófa miatt.

Napló

A tanúként meghallgatott Tolnay Lajos a Veszprémi Törvényszéken folyó büntetőper keddi tárgyalásán kijelentette: nem az üzemeltetéssel összefüggésben következett be a tragédia.

- Felelősséggel állítom, hogy a munkatársaim nem követtek el mulasztást - fogalmazott Tolnay Lajos, aki 15 éve a timföldgyár igazgatóságának elnöke, és a hatóságokkal kialakított együttműködést kiválónak nevezte.

A Mal tanúként meghallgatott elnöke több szakértői véleményre hivatkozva azt mondta, hogy a tározó helyszínének rossz kiválasztása, tervezése, kivitelezése és a résfal megépítése előre kódolta a katasztrófát. Azt mondta, a kérdés csak az volt, hogy mikor következik be. A vizsgálatok során kiderült, hogy a X-es tározónak nem készítettek megfelelő alapozást, és a gát szilárdsága nem felelt meg az előírásoknak -  mondta. A katasztrófát az előbbiek mellett az erős szél és a sok csapadék együttes hatása okozta.

Elmondta: a cég rendszerváltozást követő 1997-es privatizációs szerződésében a vörös-iszaptérre egyetlen feladat vonatkozott, a talajvíz szennyezését megakadályozó résfal építésének befejezése. Az ügyész kérdésére, hogy egyetértettek-e a résfal megépítésével, azt válaszolta: ez szerződéses előírás volt, enélkül kizárták volna őket a pályázók köréből. A résfal negatív hatásairól akkoriban nem volt szakmai álláspont, már kutatási eredmények bizonyítják a gátfal stabilitására kifejtett káros hatását - tette hozzá.

Szabó Györgyi tanácsvezető felolvasta a kihallgatása óta elhunyt környezetmérnök, Komlós Csaba vallomását, aki 12 éven át végezte a tározótér talajszennyezésének vizsgálatát. A kollégája helyett beidézett Maján György elmondta, hogy adataik szerint a résfal 1,53 méter magasságúra duzzasztotta a talajvizet a tározók körüli részeken. A talajvíz nyomása az északi falakat terhelte leginkább. A felszín alatti szennyezéseket vizsgáló szakértő szerint 12 év alatt  soha nem tapasztaltak jogszabályokkal ellentétes tevékenységet a cégnél, a zöldhatóság a jelentéseiket évről évre jóváhagyta. A bíróság pervezető végzésében elutasította a kilenced- és a tizenkettedrendű vádlottak védőinek a vád megszüntetése iránti kérelmét, az indoklás szerint a vád törvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!