Hírek

2013.04.11. 07:27

Ejtőernyősök tragédiájára emlékeztek a jutaspusztai emlékműnél

Veszprém - A 72 évvel ezelőtt tragikus légibalesetben elhunyt ejtőernyősök és repülősök előtt tisztelegtek a minap katonai alakulatok és nyugdíjas szervezetek a jutaspusztai emlékműnél.

Szabó Péter Dániel

1941. április 12-én, felszállás közben, nem messze az egykori veszprémi katonai repülőtértől zuhant le a Magyar Légierő Savoya Mechetti SM-75 típusú repülőgépe. A délvidéki bevetésre induló gép fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök és a repülőgép személyzetének nagy része azonnal életét vesztette. Mindezt Gráczki László nyugállományú alezredes, a tragikus eseményre minden évben méltóképp emlékező Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete elnökségi tagja mondta el. Beszédében felelevenítette a tizenhat ejtőernyős és négy repülős életét követelő baleset részleteit.

Sokan eljöttek a jutaspusztai megemlékezésre. Középen Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Elhangzott, a tragédia bekövetkeztéig az akkori 1. honvéd ejtőernyős zászlóalj megalakításától kezdve két és fél év sem telt el. Pedig vitéz Bertalan Árpád őrnagy, a zászlóalj megálmodója erősen hitt egy ütőképes, bármilyen körülmények között bevethető alakulat létrehozásában. A történtek azonban megpecsételték a teljes ejtőernyős zászlóalj sorsát.

 

A veszprémi katonai alakulatok vezetői, Vörös Zoltán alezredes (balra) és Szücs József ezredes (középen) is koszorúval tisztelegtek az elhunyt bajtársak emléke előtt (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A jutaspusztai emlékműnél tartott megemlékezésen koszorút helyezett el többek között Takács László önkormányzati képviselő, a Veszprémi Ejtőernyős Egyesület elnöke, Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka, Kiss Róbert ezredes, MH 86. Szolnok Helikopterbázis törzsfőnöke, Kelemen József nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, valamint több, nyugállományú katonákat tömörítő szervezet is. A megemlékezés baráti találkozóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!