Hírek

2013.10.24. 09:20

A gyarapodás ideje Ajkán

Ajka város az idei évben már egy új időszakba lépett, amelyet a gyarapodás, az építés jellemez.

Tóth B. Zsuzsa

Mindezt Schwartz Béla polgármester nyilatkozta a Naplónak a közeljövő tervei kapcsán. Mint elmondta, a városépítés terén nagyot lépnek előre, vásárlás és gyarapodás várható.

- Az előző ciklusban sok mindent el kellett adni, most azonban elsősorban vevők vagyunk. Például a terület alapú növekedésre, amelynek érdekében gazdasági társaságot hoztunk létre. Az Ipari park Kft. alakításához húsz százalékos tulajdonrészünk lesz. A cég visszaveszi a felszámolás alatt levő ipari parkot. Az alapot a felszámolás előtti időszakra éveken át kivetett telekadó adja, a fennmaradó 80 százalék banki társasági tulajdon, a cél pedig közös: az ipartelepítési területek átadása. A területfejlesztés terén jelentős előrelépés még, hogy a bányászpályát megvettük, az és az Ifjúság utcai lakótelep közti, körülbelül két és fél hektáros idegen tulajdont ugyancsak megvesszük, kisajátítjuk. Sport és szabadidő csarnok épül ott, egy utánpótlás bázis – mondja a polgármester.

 



Ajkán 5200 lakást újítottak fel helyi és részben állami támogatással valamilyen szempontból (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)



Hozzáteszi, hogy az egykori padragi bánya területét ugyancsak megvették volna, de mivel nem sikerült, kisajátították azt is. Ott a városrész alközpontját alakítják ki, közösségi terekkel. Játszótér, park épül, a lakóterületen családi házas beépítés lesz. Utóbbira ugyanis mutatkozik igény, míg két éve egyetlen telket sem adtak el, tavaly már hat terület talált gazdára. Igaz, a lakástámogatás rendszere működik. 

- A Házunk Tája program keretében tíz év alatt 21 milliárdot költöttünk városfejlesztésre, összesen 5200 lakást újítottunk fel valamilyen szempontból. Folytatódik a rendezési terv azon iránya, hogy az egyes városrészek külön-külön is központot kapjanak. A Bányásztelepen és a keleti városrészben is vannak még ez irányú feladataink. – tette hozzá Schwartz Béla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!