Hírek

2013.11.22. 19:59

Vita az adórendszerről

Balatonfüred – Az egykulcsos adó egyik igazi nyertese saját választási vetélytársa, a fideszes Kontrát Károly, jelentette ki pénteken Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (Együtt–PM) leendő képviselőjelöltje.

Győrffy Árpád

Scheiring Gábor sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Pénzügyi Szemlében a közelmúltban megjelent kutatás is alátámasztotta az Együtt– PM felmérését, amely szerint csak a leggazdagabbak jártak jól az egykulcsos adóval. Az egykulcsos adó bevezetése 444 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen. Miközben ez a fajta adórendszer a szegényeket sújtja, egyesek nagyon jól járnak vele. A balatonfüred–várpalotai választókerületben vele szemben induló Kontrát Károly fideszes belügyi államtitkár például havonta 164 ezer forinttal visz többet haza az egykulcsos adónak köszönhetően – jelentette ki Scheiring Gábor. 

Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy személy szerint ő is a kedvezményezettek közé tartozik, néhány tízezer forinttal neki is több marad a nagyobb jövedelműeknek előnyös adózás miatt. Ugyanakkor szívesen lemondana erről az előnyről, ha be tudnak vezetni egy igazságosabb adórendszert.Megkerestük dr. Kontrát Károlyt, hogy reagálhasson a róla elhangzottakra. A balatonfüredi Fidesz-szervezet nevében Bóka István országgyűlési képviselő válaszolt.

„Az Együtt–PM azzal turnézza végig az országot, hogy politikai ellenfeleinek a pénztárcájában turkál, miközben az egykulcsos adó bevezetésével a most Balatonfüreden sajtótájékoztatót tartó Scheiring Gábor nettó fizetése is több lett” – áll a reagálásban. „A kormány az alacsony 16 százalékos adókulccsal és a családi adókedvezménnyel segíti az embereket. A 16 százalékos adókulcs idén több mint 540 milliárd forintot, a családi adókedvezmény az elmúlt két évben 360 milliárdot hagyott a munkavállalók zsebében. Jövőre pedig tovább csökken a kiskeresetű családok adója” – közölte Bóka István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!