Hírek

2014.08.31. 19:10

Mádl Ferenc emléke előtt tisztelegtek Bándon

A község települési és német nemzetiségi önkormányzata, civil szervezetei emléktábla-állítással tisztelegtek a falu szülötte, néhai Mádl Ferenc emléke előtt.

Győrffy Árpád

A szombati ünnepség bevezetőjeként Kovács Mihály esperes-plébános celebrált szentmisét a 2011-ben elhunyt egykori köztársasági elnök lelki üdvéért. Az emléktáblát annak az egykori iskolának a falán helyezték el, ahol Mádl Ferenc 1937-ben megkezdte tanulmányait. Az avatásra összegyűlteket, köztük a Mádl család tagjait Schindler László polgármester köszöntötte.

A Mádl Ferenc képét is megörökítő, életét példaként állító fekete márványtáblát dr. Kovács Zoltán avatta fel.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára többek között arról beszélt, hogy Mádl Ferenc, a Széchenyi-díjas magyar jogtudós, számos külföldi egyetem vendégprofesszora, államfő, amikor a közéleti hivatás csúcsára ért, akkor is megmaradt annak az egyszerű, tisztességes, dolgos, barátságos, bándi embernek, aki a hatgyermekes, földműves családból elszármazott.

– Mádl Ferencet nem vonzották a hatalom és a hírnév külsőségei, nyugodt, szinte visszafogott személyisége a politikai feszültségek közepette is mindig megmaradt a józanság irányjelzőjeként. A nemzet szolgálatába állva annak polgárait képviselte, ahogy ő mondta, „béketeremtő és egységközvetítő” módon. Kiemelkedő intelligenciája nem elválasztotta, hanem közelebb hozta a legegyszerűbb emberekhez is. Magánemberként, ha valaki megszólította, kezet rázott vele, mosolygott, soha nem tekintett távolságtartással senkire. Mindenki érezte benne, hogy tiszteli az emberi méltóságot – hangsúlyozta az államtitkár, arra szólítva mindenkit, hogy óvjuk, ápoljuk Mádl Ferenc emlékét, szellemi örökségét.

A táblát Kovács Zoltán Mádl Ferenc özvegyével, Mádl Dalmával leplezte le.

A plébánosi áldás után Mádl Dalma köszönetet mondott a falu lakóinak, hogy ápolják férje emlékét. Arról biztosította őket, hogy Mádl Ferenc élete végéig bándinak érezte magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!