Hírek

2015.04.02. 14:56

Megépült a Kisfaludy gőzös pontos mása

Balatonfüred - Megépült a Balaton első személyszállító hajójának, a Kisfaludy gőzösnek tökéletes mása. A jármű a Balaton egyetlen lapátkerekes hajója lesz

Prevics Éva

Megépült a Balaton első személyszállító hajójának, a Kisfaludy gőzösnek tökéletes mása. A jármű a Balaton egyetlen lapátkerekes hajója lesz. A hajót egy családi vállalkozás készíttette. A tulajdonos a víz szerelmese és egy hajót akart építeni. Véletlenül látta meg a balatonfüredi múzeumban álló Kisfaludy gőzös makettjét, és rögtön tudta, hogy azt szeretné a Balatonon látni - mondta a Naplónak Bognár Beáta a Balatoni Sétahajózási Kft. munkatársa.

A 90 főt befogadó hajót uniós támogatással valósították meg. Pontosan olyan, mint az eredeti, Széchenyi István születésnapja alkalmából 1846-ban vízre bocsátott jármű. Két apró eltérés van csupán, melyek a mai kor igényeit elégítik ki. Egyrészt a hátsó utastér fedett, másrészt a hajó zárt kormányállású. A dízel motoros Kisfaludy, mint ahogy az 1800-as években, a balatonfüredi kikötőben áll majd és főként sétahajóként fog üzemelni. Lesz benne egy szintén kivételes és egyedi múzeum is, mely a 19. századi hajózást mutatja be.

A Balaton egyetlen lapátkerekes hajója várhatóan májustól viszi majd az utasokat körútra Balatonfüredről. Most az utolsó munkálatokat végzik rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!