Hírek

2015.08.17. 08:52

Iszapper: miért módosítják a vádat?

Veszprém – Módosítani kívánja a vörösiszap-büntetőügyben a vádat az eddigi tárgyalásokon felvett bizonyítás alapján Fejes Péter ügyész.

Kovács Erika

Ezért az ügyészi végindítvánnyal folytatta a tárgyalást Szabó Györgyi tanácsvezető bíró hétfőn a Veszprémi Törvényszéken. 

Az ügyész hosszan sorolta, miben kívánja módosítani a vádat és miben hagyja jóvá. Fejes Péter több vádlottnál egyes szabályszegéseket mellőzött, illetve a vádat új szabályszegésekkel is kiegészítette, egyik vádlottat az ügyészség egy további bűncselekmény elkövetésével is vádolja.

 

 

Bánáti János, az elsőrendű vádlott, B. Z. védője a tárgyalás szünetében a Napló érdeklődésére elmondta, üdvözöli, hogy az ügyészi végindítványból kiderült, a vádlottak szándékosan nem akadályozták a katasztrófa utáni kár elhárítását, illetve, hogy szándékosság történt volna, amit az ügyvéd ezúttal is abszurd feltételezésnek nevezett. Külön beszélt a csurgalékvizet az iszaptározóra átemelő szivattyúknál az áramszünet jelentőségéről, ami nem 11 óra 14 perckor történt a korábban megállapítottal szemben, hanem 12 óra 14 perckor. Az ügyvéd úgy látja, idén még születhet ítélet az ügyben.

Volt értelme az elmúlt három évnek, mert van értelme az objektív cáfolatnak – ezt mondta B. Z. elsőrendű vádlott. A fenti kijelentést Fejes Péter ügyész végindítványa után mondta hétfőn a bíróságon. Úgy fogalmazott, azt látja, az ügyészség elfogadta objektív, megalapozott cáfolataikat. Hangoztatta, nem tudtak 73 perccel előbb a katasztrófáról. Elmondta, a 10-es kazettára soha nem emeltek át semmit, az 10/A számú kazettának pedig volt üzemeltetési engedélye. Hozzátette, ahol történt a baleset, ott néhány centiméter víz volt. A bíró, mivel vádkiegészítés történt, elnapolta az augusztus 18-19-re ütemezett tárgyalásokat, és újakat tűzött ki október végéig. Szeptember 8-án folytatódik a büntetőper a vádlottak meghallgatásával. A vádlottak és védőik szintén szeptember 8-ig terjeszthetik elő az ügyészi indítvánnyal kapcsolatos észrevételeiket. A Veszprémi Törvényszék az ügyben a bizonyítási eljárást 2015. július 21-én befejezte, miután az ügyész bejelentette, módosítani kívánja a vádat, emiatt a tárgyalás elnapolását indítványozta. A tárgyalás elnapolását kérték közös beadványukban a vádlottak és a védők a felkészülés érdekében.Egy korábbi tárgyaláson a Mal Zrt. felszámoló biztosa közölte a bíróságon, hogy a szeptember közepéig tervezett folyamatos tárgyalásra figyelemmel a vádlottak jelenléte, akik közül többen a vállalat felsővezetői, a közel 500 embert foglalkoztató cég működését veszélyeztetné. Erre figyelemmel a törvényszék rövidebb időre döntött a tárgyalás elnapolása mellett, így azt augusztus 17-re tűzte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!