Hírek

2016.03.13. 10:39

Nyílt titok volt az orvos tarifája, elítélték a nőgyógyászt

Veszprém – Letöltendő három és fél év börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen azt a veszprémi főorvost, aki a műtét előtt kérte el a hálapénzt. Négy évre eltiltották a foglalkozásától.

Mátételki András

A veszprémi Cholnoky Ferenc kórházban 2012 márciusa óta dolgozó dr. U. J. onkológus-nőgyógyász év végén megműtött egy hölgyet, aki ezért borítékban átadott neki 50 ezer forintot. A főorvos a jelenlétében megszámolta a pénzt, majd közölte, ő nem 50 ezer, hanem 150 ezer forintos orvos. Hozzátette: „A fennmaradó részt  a következő alkalommal lerendezzük.” Amikor rá egy hétre megvizsgálta páciensét a 60 éves orvos, a következőt kérdezte: ,,Az anyagiakat tudtuk rendezni?” A nő azt mondta, hogy a százezret később adja oda. Ezt végül is nem tette meg, viszont hangfelvételt készített az utolsó beszélgetésükről, majd feljelentést tett a rendőrségen.

Az ügy kirobbanása után kiderült, nem ő volt az egyetlen, akivel az orvos előre közölte a tarifát, illetve figyelmeztette azokat, akik nem a teljes összeget adták át neki. Számtalan esetben a vizitdíjként 15 ezret kért, holott nem a magánrendelőjében, hanem a kórházban vizsgálta meg a jellemzően nem tehetős rászorulókat.

Egy várpalotai nő is 150 ezret tett le az orvos asztalára még a műtét előtt, ám hetekkel később újból kés alá kellett feküdnie. Ekkor „csak” 100 ezret kellett fizetnie, valamint a három kontrollvizsgálatért 45 ezret. Volt, aki kölcsönt vett fel az egyik takarékszövetkezettől, hogy elég vastag legyen a boríték.

A főorvos egy asszony férjének őszintén megmondta a 2013. májusi műtét után, hogy nem sikerült minden kóros szövetet eltávolítania, ezért párja felépülése nem várható. Ettől függetlenül elfogadta a férfitől a 150 ezer forintot. Az asszony azon a nyáron meghalt.

Egy hatvanéves, Pusztamiskén élő asszony arról számolt be, hogy  méhnyakrákban szenvedő lányát U. J. vizsgálta meg, majd műtét előtt a kórház folyosóján közölte, 120 ezer lesz a műtét. A roppant nehéz anyagi körülmények között élő asszony havi bevétele 30 ezer, a lányáé 22 ezer forint volt.

– Nekünk csak ötvenezer forint volt a megtakarításunk, de végül azt sem adtam oda. A takarítónőtől és a többi betegtől tudtam, hogy 150 ezer forint a főorvos úr tarifája.

Egy másik idős, Tapolcán élő asszony régről ismerte a vádlottat: Budapesten, a Kék Golyó utcai onkológiai intézetben még 2007-ben műtötte, ahol nem kért pénzt tőle. Öt év múlva felülvizsgálatra kellett mennie, de már Veszprémbe.

– Amikor időpontot egyeztettem a doktor úrral, közölte, hogy 15 ezer forintot kell vinnem. Úgy gondoltam, hogy a magánrendelésére hív, de nem így történt. Én hálás vagyok neki, hogy annak idején megmentette az életemet.

A Cserszegtomajról érkezett 74 éves özvegy férfi csak az után tett feljelentést a rendőrségen, hogy a tévében elhangzott Rácz Jenőnek, a Csolnoky kórház főigazgatójának a felhívása: további érintettek jelentkezését várják.

– A feleségemmel együtt felkerestem a főorvos urat, aki azt kérdezte, hogy mennyit fizettünk a professzor úrnak egy korábbi műtétért – vallotta a beteges férfi a tárgyaláson. – Sejtettem, miről van szó, ezért rákérdeztem: „Mondja meg, mennyit kér?” „Százötvenezret” – kaptam a választ. Lemerevedtünk. Ezt láthatta rajtunk, mert hozzátette: ,,130 is elég lesz.” Megkapta a műtét előtt a teljes összeget, azon a húszezren már nem múlott. A kontrollvizsgálatért – telefonban hangzott el – 15 ezret kért. Feleségem döbbenten jegyezte meg: ,,Főorvos úr, nem privát akarok menni.” Ezt a pénzt nem adtuk oda, sőt, utána újabb műtéten esett át a nejem, de akkor már fel sem merültek az anyagiak.

Mindegyik tanú esetén eredménytelen volt a szembesítés: a doktor tagadta, hogy pénzt kért és vett át bárkitől is. Az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy a szülészeti osztályon folyó hatalmi harc áldozata lett, el akarták őt üldözni. (A főorvos nem pályázott az osztályvezetői állásra – M. A.)

A Veszprémi Járásbíróságon dr. Polgár András tanácsa bűnösnek mondta ki U. J.-t üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, ezért három és fél év börtönre ítélték, s 100 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. Négy évre eltiltották az orvosi foglalkozás gyakorlásától, továbbá egymillió 40 ezer forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el.

Az ítélet indoklásában szerepelt, hogy a kiszolgáltatott betegek nem beszéltek össze, de nyílt titok volt a kórházi folyosón az orvos tarifája. Kollégái jó szakemberként jellemezték a főorvost, aki, ha utólag fogadja el a hálapénzt, nem követett volna el bűncselekményt. Enyhítő körülménynek tekintette a tanács páratlan szakmai életútját, büntetlen előéletét, valamint alacsony bérét. A bíró hangsúlyozta, ennél a bűncselekménynél maximálisan 12 évet lehet kiszabni, a középmérték hét év.

Az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. Az ügy később a Veszprémi Törvényszéken folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!