Hírek

2017.04.06. 19:15

Növelhető lesz a szőlőültetvények területe a balatoni borvidékeken

Balatonfüred - Április 1-jétől kérhető az új szőlőültetvények telepítési engedélye.

Sági Ági

Az elmúlt évtizedben az uniós bortúltermelés miatt befagyasztották a szőlőterületek nagyságát, azaz csak úgy lehetett szőlőt telepíteni, ha a tervezett telepítéssel egyenlő nagyságú szőlőt kivágott a gazda. Az EU-s szabályozás szerint mostantól a szőlőterület legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület egy százalékával növekedhet évente.

Ez 2017-ben 642 hektárt jelent. Az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz. Az elmúlt öt évben 22 százalékkal, 1630 hektárra nőtt a Balatonfüred-csopaki borvidéken azon területek nagysága, ahonnét a gazdák szüreti jelentést adtak le. A szerkezetátalakítás révén 212 hektár szőlőt telepítettek.

- Örömteli, hogy elindult az ültetvények újratelepítése, látszik, hogy a borvidéken van igény szőlőtelepítésre. 642 hektárnyi az országos telepítési lehetőség, és szerintem erre igény is lesz.

Nő a szőlőtelepítési kedv, és már a lehetőség is adott Fotó: Lídia Borház

A Balatonfüred-csopaki borvidéken az olaszrizling, a szürkebarát és a kékfrankos fajtát jelölte meg a hegyközségi tanács támogatandó fajtaként - mondta el lapunknak Varga Zoltán, a Balatonfüred- csopaki borvidék elnöke. A telepíthető területet nem borvidékenként osztják szét, hanem a sorrendet az az összpontszám határozza meg, amit a feltételek teljesítéséért kaphat a pályázó. Pluszpontot szerez az, aki a telepítésnél a borvidékenként közzétett három fajtából választ.

A Balaton-felvidéki borvidéken az olaszrizlinget, a cserszegi fűszerest és a kékfrankost választották, a Badacsonyi borvidéken az olaszrizling, a szürkebarát és a rózsakő fajta telepítését támogatják. Pluszpontot kapnak továbbá a kis- és közepes vállalkozások és a borvidéken belül jobb termőhelyre telepítő termelők. Országosan a Balatonfüred-csopaki borvidéken a legmagasabb a szőlőkataszteri pontszám, ami meghatározza az adott termőhely értékét. Aki itt többletpontot szeretne, annak az átlagos 333 pontnál magasabb pontszámú területen kell az ültetvényt terveznie.

Erre a borvidéken több mint négyezer hektáron van lehetőség. A benyújtott kérelmeket május 30-áig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összesíti, a hegybíró az így kialakult rangsor alapján hagyja jóvá azokat. Az új telepítési engedély három évig használható fel. Március végéig lehetett módosítani a borvidéki termékleírásokat is. A Balatonfüred-csopaki borvidéken szűkült az a fajtakör, amiből oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bort lehet készíteni.

Varga Zoltán Fotó: Lídia Borház

Szigorították a dűlő elnevezésű borok megjelenési szabályait. Változtak a tihanyi elnevezésű borok forgalmazási szabályai, és a borvidéken új dűlőket jelöltek ki. Külön csopaki termékleírást hoztak létre, ezen a néven ezentúl csak szigorú feltételek szerint termelt olaszrizlinget lehet forgalomba hozni.

A Balaton-felvidéki borvidéken új minőségi kategóriát, a főbort vezetik be a legértékesebb borok jelölésére. A Badacsonyi borvidéken a gyöngyöző bor és a pezsgő kategóriát emelték be a termékleírásba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!