Hírek

2013.12.13. 20:15

A busákat fogni kell

A BFT ülésén az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója röviden összefoglalta a múlt századi Balatonkutatás fontosabb stációit, eredményeit.

Győrffy Árpád

Prof. G-Tóth László kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tihanyi hidrobiológusok álláspontja változatlan: ha a teljes halállomány 20–30 százalékát kitevő, mintegy kétezer tonnányi busát eltávolítanák a tóból, akkor a megmaradó halállomány további szelektív halászat nélkül fenn tudná tartani magát.

A balatoni halászat hét eleji leállítása miatt különleges jelentőséget nyert prof. G-Tóth László álláspontja a busagyérítésről a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén. Fotó: Győrffy Árpád

Addig továbbra is szükség van arra, hogy a 15 centiméteres szemnagyságú hálókkal a busákra halásszanak, mert a busákat mindenképpen ki kell fogni.

A kutatók álláspontja különös jelentőséget kap amiatt, mert Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hét elején határozatlan időre leállíttatta a Balatonon a halászati tevékenységet, amíg megvizsgálják a társaságot ért kritikák jogosságát és újragondolják a halászati jogosultság mostani rendszerét.

G-Tóth László kérdésünkre megerősítette, hogy nem ismer olyan tudományos érvet, ami indokolná a busák gyérítésének leállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!