Hírek

2015.03.30. 14:59

A szeretet gyógyít - Papp Lajos professzor magyarságról, böjtről, húsvétról

Nagy kegyelem, hogy magyar vagyok, a Kárpát-medencében élhetek, mondta Papp Lajos szívsebész.

Balla Emőke

– Sok előadást tart szerte az országban. Ez egyfajta misszió?

– Amikor hozzám eljönnek az emberek, a konkrét dolgokkal kell foglalkozni. Egy-egy előadáson viszont sokan vannak jelen; ha minden tizedik jegyez meg valamit, akkor is óriási eredmény. A modern tudományok hatalmas információhalmazzal rendelkeznek, egy professzornak a feladata, hogy az irányt megjelölje, az emberek el ne tévedjenek. Ezek az előadások ezért fontosak.

– Előadásában úgy fogalmazott, fontos, hogy ön a Kárpát-medencébe, magyarnak született, magyar nyelvet beszél.

– Így van, ez a legnagyobb kegyelem. Az ősi magyar tulajdonságok legfontosabbika a befogadó szeretet. Istennek nincs kiválasztott népe. Önt és engem is ide küldött, nekünk itt van feladatunk, ezt a földet, ennek a földnek a népét, az élővilágát kell szolgáljuk. Nagy kegyelem, hogy itt élhetünk. Fel sem fogjuk, milyen csodás helyen élünk, ahol jó a klíma, egészséges a táplálék.

A legnagyobb kegyelem, hogy magyarnak születtem, mondta Papp Lajos szívsebész professzor (Fotó: Penovác Károly)

– A magyarok mintha nem becsülnék, nem értékelnék ezt eléggé.

– Azért, mert elhagytuk az ősi tulajdonságot, azért szenvedünk. Vissza kell térnünk ahhoz. A magyarságnak nagy szerepe lesz a szeretetparancs helyreállításában – hivatkozom itt a nepáli bölcsekre, Pió atyára, aki mindezt megjövendölte –, de mindenkinek meg kell tennie a maga helyén és idejében mindent.

– Nemcsak a hívőknek, vallásos embereknek?

– Természetesen. Én abban hiszek, hogy van Isten, ő abban hisz, hogy nincs. A két hit nagyon közel van egymáshoz, egyik sem bizonyítható, nincs racionális érv, racionális bizonyíték.

– Ön azt tanácsolja, amit Krisztus: szeressük egymást.

– A krisztusi parancs racionális parancs. A magyar nyelvben a gyűlöl, gyűlölet szó nem a gyűlöltet öli meg. Ez egy műveltető ige, visszahat, én pusztulok bele a gyűlöletbe. A szeretet gyógyít.

– Nagypéntek és húsvét keresztjéről is beszélt.

– Figyelje meg, hogy a házakban Krisztus korpusza van a feszületen. El kell felejteni. A feszület, ami Krisztust hordozza, a nagypénteki kereszt. A húsvéti kereszt üres, mert feltámadott Krisztus. Kevesen értik ennek a lényegét, az üres kereszt a húsvéti kereszt.

– Azt mondta, nagypéntek gyásznap. Nekünk, protestánsoknak viszont a legnagyobb ünnepünk, a megváltás napja. Nagypéntek és húsvét összetartozik.

– Így van, a kettőt nem lehet elválasztani. Ahogyan az életet nem lehet elválasztani a haláltól, e nélkül nincs megváltás. Wass Albert versét idézem, hogy mi „nagypéntekes nemzet” vagyunk. A Golgotának hol a jobb, hol a bal keresztje, nem pedig a krisztusi kereszt van előttünk.

– Hogyan készül az ünnepre?

– Nagyböjttel. Gyenge is vagyok és fáradt, ezért most itt befejezzük az interjút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!