Hírek

2013.12.19. 14:53

Az egyik faluban napsütés, a másikban igazi tél

Nagyesztergár - Eddig bolondságnak tartottam, de most már én is azt mondom, ez nem lehet mástól, csak az eplényi hóágyúzástól. Itt tíz centinél is nagyobb hó van, a szomszédos Dudaron meg semmi, Zircnek is csak a felénk eső részén egy kevés.

Varga Domokos Péter

Bakosné Mátrai Adrienn virágkertész, nagyesztergári lakos mondja el a véleményét a különös jelenségről, hogy a környéken csak egy kis területen havazik, másutt viszont nem. Lapunkban már többször foglalkoztunk vele, hogy Olaszfaluban havazik, de a tőlük alig egy kilométerre eső Zircen szinte semmi hó nincs, inkáb csak zúzmara ül meg a fákon a nedves levegőben.

A környékbeliek azt mondják, a jelenség egyértelműen összefügg az eplényi sípályán történő hóágyúzással, lényegében ugyanezt állítja az általunk megkérdezett Kovács Győző meteorológus is.

Szakmai magyarázata van arra, hogy közvetett összefüggés áll fenn a szűk területen zajló havazás, és az attól kilométerekre történő hóágyúzás között. Határozattan cáfolja viszont az összefüggést az eplényi sípálya marketing menedzsere. A 44 nagy teljesítményű hóágyújukat ugyan működtetik, de azok hatótávolsága mindössze negyven méter – szögezte le Ebele Bálint.

Bakosné Mátrai Adriennéknek nem mindegy, mennyi hó esik, hiszen virágkertészettel foglalkoznak, a munkájukat közvetlenül befolyásolja, van-e hó a fóliasátron vagy nincs.

Egy másik lakos azt meséli el, a fehérvári busz sofőrje a mobiljával videózta a havat, hogy megmutathassa másoknak is, mert ilyet még nem látott, hogy ez egyik faluban semmi hó nincs, süt a nap, tőle két kilométerre meg igazi tél van, tízcentis fehérség borít mindent.

 

Szelthofferné Németh Ilona polgármester (balról) az iskolában tanít. A lakosok kevésbé, a gyerekek viszont örülnek a hónak (Fotó: Varga Domokos Péter)



– Reggel ki kellett hívnom a tűzoltókat, mert a rárakódott hó súlya miatt egy fa kettétört és rádőlt az útra, akadályozva a közlekedést – meséli a polgármester, Szelthofferné Németh Ilona. Ő egyébként főállásban pedagógus, az iskola udvarán találkozunk vele, éppen szünet van. A gyerekek nagyon élvezik a havat, zajlik szokásos hógolyózás, hempergőzés. A polgármester mutatja, a gyerekek és ő is hótaposóban járnak, mert három napja esik. Főleg hajnalonta, mikor Eplényben beindulnak a hóágyúk. De napközban is gyakrabban, például ottjárunkkor is. Már ő sem tud másra gondolni, hogy csakis attól lehet, mert ilyet eddig nem tapasztaltak. Az uralkodó szélirány itt, is az északi, ha onnan jön a hó, az nem csak a Nagyesztergár–Olaszfalu vonalat borítja be, hanem mindent a Bakonyban. Ezt szokták meg, errefelé nem idegenkednek a téltől, de annak, hogy csak nekik jár ki, nem örülnek.

Plusz munkával, plusz költséggel jár, amit az önkormányzatnak és az lakosságnak is meg kell fizetni. Nem csak a házak előtti járdán kell ellapátolni a havat, hanem a közterületeket is takarítani kell, ami az önkormányzat büdzséjét terheli. Addig, amíg ez mindenkit terhel, mindenkit egyaránt sújt, nincs is ezzel semmi baj. De szeretné már ő is biztosan tudni, a hóágyúzás okozza-e, mert az bizny akkor egy új helyzet. Jönnek hozzá az emberek, a faluban mindenki azt mondja, a hóágyúzás előtt ilyen nem volt, tőle várják a bizonyosságot, és azt, hogy tegyen valamit. 

A meteorológus véleményét mi is csak a megélt tapasztalatunkat tudjuk kiegészíteni: a szomszédos Dudaron valóban nincs egy centiméter hó sem. Másutt még aggódhatnak, de Olaszfaluban és Nagyesztergáron már biztos, hogy fehér karácsony lesz. De ezúttal ennek nem mindenki örül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!