Hírek

2012.08.23. 11:15

Bejárták a Rákócziak földjét

Pápa - Ötnapos zempléni kirándulást szervezett a Rákóczi Szövetség pápai szervezete. A túrára több mint nyolcvanan jelentkeztek, így júliusban és augusztusban is útnak indult egy-egy autóbusz.

Polgár Tibor

A kirándulók a Szerencs – Hercegkút – Károlyfalva – Borsi – Széphalom – Füzér – Hollóháza – Füzérradvány – Pálháza – Sárospatak – Gönc – Vizsoly – Telkibánya – Boldogkő – Tokaj útvonalon járták be a Rákócziak földjét - tájékoztatta a Naplót Goór Judit, a Rákóczi Szövetség pápai szervezetének titkára.

- Többek között ezen vidék jelentőségének számít, hogy a Rákócziak birtokaként mesél a történelemről. Szerencs a törökverő Rákóczi Zsigmondról híres, akinek földi maradványait a helyi református templomban láthatjuk, illetve itt választották fejedelmükké a magyarországi rendek az Erdélyben már fejedelem Bocskai Istvánt. I. Rákóczi György, a „bibliás őrálló fejedelem” felesége, Lórántffy Zsuzsanna volt a legfőbb patrónusa a híres – a pápaival egyidős – sárospataki református kollégiumnak. Borsiban született a vezérlő fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, és a pataki várban volt szabadságharcának egyik országgyűlése - fogalmazott Goór Judit. Hozzátette, az említett vidék a magyar nyelvű Biblia és a nyelvújítás hazájának is számít. Korábban ásványkincsei és ipara miatt emlegették leginkább, manapság pedig elsősorban a tokaji borról híres, amiért a Világörökség része lett.

A pápai kirándulók a táj magaslatairól, a középkori várakból is gyönyörködhettek a kilátásban, továbbá természetesen a Hegyalja pincéit is meglátogatták. A csoportok vezetését Schweighoffer Ernőné dr. vállalta, aki mind a történelmi, művészeti, mind a természettudományos és ipartörténeti látnivalók között otthonosan mozgott, a túrák lebonyolítását pedig Almássy Ernőné, a Rákóczi Szövetség pápai szervezetének elnöke irányította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!