Hírek

2012.06.05. 12:23

Elismert szívspecialista volt a füredi gyilkosság áldozata

A Balatonfüreden hétfőn meggyilkolt orvos az Állami Szívkórház elismert szívsebésze volt, 2009-ben megkapta a Balatonfüred Városért-díjat is. A gyilkosság ügyében rengeteg kérdés tisztázatlan még, például az, hogy a rendőr hogyan vihette haza a fegyvert.

Munkatársainktól

Lapunkban tavaly megírtuk, az osztályvezetői beosztásban dolgozó orvos nagy tudást igénylő szakmai műtéteket végzett, az által végzett beavatkozás során a lágyéki artérián keresztül egy rendkívül vékony drótot juttattak fel egészen a szívig, ahol ezután megfestették a szív érhálózatát, vagyis a koszorúereket. Így kiderült, a páciens koszorúereiben hol található a meszesedés okozta szűkület. Ezt követően egy fémhálót (stentet) juttattak fel az elmeszesedett részbe, ami nem engedte az ér további beszűkülését. A majdnem teljesen fájdalommentes invazív diagnosztikai és gyógyító szívkatéteres beavatkozásokat a kórház szakemberei az elhunyt főorvos vezetésével végezték.

Gyászol az egész kórház

Érdeklődtünk az Állami Szívkórháztól, a tragédia befolyásolja-e az ott folyó szakmai munkát. Prof. dr. Veress Gábor főigazgató főorvos az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkbe:

"Megdöbbenve értesültünk, a tényről, hogy a balatonfüredi Állami Szívkórház kardiológiai osztály osztályvezető főorvosa értelmetlen gyilkosság áldozata lett. Gyászol az egész kórház. A sajnálatos esemény pontos körülményeit nem tudjuk, a rendőrségi vizsgálat eredményéről hivatalos tájékoztatást ez ideig nem kaptunk.

Intézetünk vezetése ma intézkedett, hogy kardiológiai osztályunk és a hozzá kapcsolódó invazív szívgyógyászati részlegek működése zavart ne szenvedjen, és a kiemelt sürgősségi kardiológiai betegellátás továbbra is magas színvonalon történjen."

Honnan szerezte a fegyvert a gyilkos?

A hírrel kapcsolatban kérdésként felmerült olvasóinkban: miként vihette haza a rendőr a fegyvert, nem kell-e letennie szolgálat leteltével. Azt már az ügyben nyomozást folytató ügyészség hétfőn közölte, hogy a rendőr nem szolgálati, hanem önvédelmi célból tartott fegyverével követte el a bűncselekményt, majd öngyilkosságot követett el. Általánosságban igaz, hogy a szolgálat befejeztével a rendőröknek le kell adniuk a szolgálati fegyverüket, amit a tárolás szigorú szabályainak megfelelő helyiségben tartanak.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a rendőr felettesének engedélyével hazaviheti a fegyverét. A szolgálati fegyverüket a rendőrök otthonukban, a jogszabályban meghatározottak szerint, például páncélszekrényben tárolhatják csak. Önvédelmi fegyvert a rendőrök ugyanúgy, mint bármelyik állampolgár, aki megfelel a különböző előírásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!