Hírek

2016.10.15. 16:44

Először a tűzoltók, aztán az állatvédők mentették meg a szerencsétlen sorsú kutyát

Veszprém, Várpalota - Lesoványodva, nagyon rossz állapotban hoztuk el a kutyát a Várpalotai gyepmesteri telepről csütörtökön, közölte Farkas Zsuzsa, a veszprémi Vackoló Állatvédő Egyesület vezetője.

Kovács Erika

Azt mondta, ezt az állatot korábban Pétfürdőn, egy égő szeméthalom mellől tűzoltók mentettek meg úgy, hogy levágták a kikötözött állat láncát. Utóbbiról a minap már írtunk.

Farkas Zsuzsa közölte, csütörtökön vettük gondozásunkba ezt a kutyát a várpalotai gyepmesteri telepről, állatvédők kérték a segítségünket ehhez. A kutya csontsovány, szeme gennyes-váladékos, több helyen hiányzik a szőre, ami az állatvédő elmondása szerint egy krónikus bőrbetegségre utal.

Látszik a kutya szomorú szemén, hogy sok mindenen mehetett már keresztül

- Annyit tudunk az állatról, hogy április óta volt a várpalotai gyepmesteri telepen. Az állapota alapján a következő hideg éjszakákat nem biztos, hogy túlélte volna, ezért fogadtuk be. Ez  még egy gyepmesteri teleptől is elfogadhatatlan gondatlanság, hogy egy kutya ilyen állapotba kerüljön. Amióta itt van, nem győzzük etetni, ritkán lehet látni még nálunk is ilyet, hogy egy állat ennyire örül az ennivalónak, és azért is nagyon hálás, ha csupán ránézünk, fogalmazott.

Horváth Tamás, a várpalotai gyepmesteri telepet üzemeltető Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre azt mondta, hogy minden szükséges ellátást, ételt és italt is megkapott ez a kutya is, akár a többiek. A gyepmesteri telep Várpalotán állatorvosok szerint is példaértékűen működik. – Ezt a kutyát ennyi ideig amiatt nem altattuk el, mert ezt a legvégsőkig igyekszünk elkerülni, fogalmazott.

Nem győzik etetni az állatot Fotó: Állatvédők

A pétfürdői esetről a Veszprém Megyei Főügyészség tájékoztatása alapján korábban megírtuk, a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy 55 éves férfival szemben, aki kutyáját egy pétfürdői telken, az időjárási ártalmaknak kitéve, állandó jelleggel rövid pórázra kötve, egy szeméthalom közelében tartotta, amely 2016 áprilisában meggyulladt. A vádirat szerint a férfi mintegy két héten keresztül egy szemétkupac közelében, fához rögzített három méteres láncon tartotta kutyáját, amely így az időjárás minden ártalmának ki volt szolgáltatva.

A felhalmozott szemét 2016. április közepén, egy húsz négyzetméteres területen meggyulladt, az állat nyakán lakattal és csavarral rögzített láncot pedig a vádlott a tűz észlelését követően nem tudta kioldani. A kutyát végül a tűzoltók szabadították ki úgy, hogy a láncot erővágóval elvágták.  A lánc olyan szorosan volt az állaton, hogy a nyakán mintegy tíz centiméteres nyílt sebet okozott. A seb a kutya kiszabadításakor már gyulladt volt, az állat pedig belázasodott.  A vádlott azon túl, hogy a kutyát állandó jelleggel megkötve tartotta, s ezzel megszegte a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó szabályt, miszerint „ebet tartósan kikötve tartani tilos”, az állatnak különös szenvedést okozott azzal, hogy a kutya a testtömegének mintegy tíz százalékát kitevő, a nyakába mélyen bevágó fém koloncot cipelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!