Hírek

2012.07.09. 20:04

Fantomautó a traffipaxon

Veszprém - A Németh család lízingelt egy Skoda Octaviát 2007-ben, majd két évre rá a jármű - igen kacifántos módon - szőrén-szálán eltűnt. Másfél esztendeje a veszprémi rendőrség elrendelte a LAX-137 rendszámú fekete Skoda országos körözését, ám emiatt a rend őrei traffipaxozás közben egyáltalán nem zavartatták magukat.

Gombás Gabriella

 - Se vége, se hossza a Skoda körüli bonyodalmaknak. Szüksége volt rá a családnak, a fiataloknak a munkájukhoz, de csak én voltam hitelképes, így nevemre került az autó és a hitel is. Egyre nehezebb anyagi helyzetben volt  a család, ezért  kaptunk az alkalmon, amikor ismerősünk, T. Gábor átvállalta a hiteltörlesztést azzal, hogy használhatja az autót, míg vevőt nem találunk. Szabályos kölcsönadási szerződést is kötöttünk - mondja Némethné.

 Nem volt gond sem az autóval, sem a törlesztéssel, mígnem T. Gábor értesítette a családot, hogy vevőt talált az autóra O. Olivér százhalombattai lakos személyében. Ekkor Némethné jelezte a Lombard Lízing Zrt.-nek, hogy a gépjárművet a finanszírozón keresztül el kívánja adni, s az ügyfélszolgálattól meg is kapta azokat a nyomtatványokat, amelyeket a hitelt átvállaló vevőnek kellett volna kitöltenie. A dokumentumokat 2010 augusztusában postázta, de azok további sorsa ismeretlen, s a felek közötti megbeszélés is meghiúsult, mert a vevő nem jelent meg a találkozón. Viszont T. Gábor már átadta a vevőnek a gépkocsit, amit O. úr tagadott, úgyhogy ekkor már senki semmit sem tudott a Skoda hollétéről.

 Nem ússza meg azonban a károsult egyszerű kesergéssel: a Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozást indított az üzlet három résztvevője ellen, jelentős értékben elkövetett sikkasztás bűntette miatt. Az eljárás az üzletelés körülményeire igyekezett válaszokat kapni, sok mindenre fény derült, csak arra nem, hol az autó. A hatóság a három embert azért vonta felelősségre, mert valamennyien jogtalanul, a sajátjukként rendelkeztek az autóval, nem kértek erre engedélyt a finanszírozótól, márpedig a kocsinak hűlt helye, így 2,7 millióval tartoznak a lízingcégnek. És itt érdemes odafigyelni, mert a szerződések betűrengetegében csak a szakavatottak képesek eligazodni.
 A szerződés értelmében a lízingbevevő a használati jogot csak időlegesen engedheti át harmadik személynek, ám ebből a szerződésből nem derült ki, mit jelent valójában az időlegesség, milyen hosszú az átengedési idő. A szerződésben arról sincs szó, hogy az időleges használatba adáshoz szükséges a lízingbeadó hozzájárulása.


 Így azután tavaly novemberben a veszprémi ügyészség bűncselekmény hiányában Némethné ellen megszüntette az eljárást, T. Gábor pedig igazolni tudta, hogy abban a feltevésben adta oda a járművet O. Olivérnek, hogy az hitelátvállalással megvásárolja, amit tanúval bizonyított. Némethék információja szerint O. Olivérrel szemben büntetőeljárás van folyamatban, ami őket nem vigasztalja, ugyanis az országos körözés ellenére valaki másfél éve furikázik az autóval.

Tavaly november 20-án délután fél ötkor Ábrahámhegyen, a Badacsonyi úton kapta lencsevégre a Skodát a traffipax, a megengedett 50 helyett 68 kilométeres sebességgel haladt  valaki. Némethné a bírság ellen fellebbezett, s januárban a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felfüggesztette a közigazgatási eljárást, mert megállapítást nyert, hogy a körözés érvényben van. Úgy látszik azonban, hogy a rendőrség illetékesei időközben észbe kaptak, mert június 14-én újabb végzés érkezett  ugyanettől a hatóságtól! Eszerint az eljárás felfüggesztésének jogszabályi feltételei a továbbiakban nem állnak fenn  - azaz ki kell fizetni a bírságot. És azon nyomban jött egy újabb iromány is, ugyanezzel a június 14-i dátummal, amelyben ugyanez a hatóság határozatban módosítja előző végzésének indoklását - magyarán pontosít: csak akkor mentesülhetne a polgár a bírság megfizetése alól, ha az autó jogellenesen került volna ki a birtokából  az ügyfél ismét fellebbezhet.

 Némethné még egy állampolgári kísérletet tett. Szeretné bebizonyítani, hogy a körözött autót nem vezette, csaknem három esztendeje nem látta, hogy a birtokából nem jogosan került ki, mert azt jogtalanul eltulajdonították.
- Nem adtam el és nem adtam kölcsön. Bizonyítja ezt az a tény, hogy az ügyészség vádat emelt O. Olivér ellen - mondja Némethné, és keserűen megjegyzi, a rendőrök az autót bemérték, lefotózták, de nem állították meg, pedig sem forgalmija, sem biztosítása nincs, és egyetlen gombnyomásra kiderülhetett volna a rendőrségi nyilvántartásból, hogy körözik. Tán még utána is járhattak volna, nem kell ehhez több egy telefonhívásnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!