Hírek

2014.12.10. 17:05

Fogyatékkal élő fiatalok kaptak saját lakást a megyeszékhely belvárosában

Veszprém – Fogyatékkal élő fiatalok vehették át első, önálló lakásukat a Kulcsprogram nevű kezdeményezés részeként szerdán a megyeszékhelyen.

Szabó Péter Dániel

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a veszprémi önkormányzat összefogásának köszönhetően egy hatszobás, felújított lakást kaptak a belvárosi Toborzó utcában az eddig bentlakásos otthonban élő értelmi sérült fiatalok. A szövetség Kulcsprogramjának célja ugyanis az, hogy az értelmi fogyatékos embereknek a társadalom többségéhez hasonló lakhatási körülményeket biztosít, azaz lehetővé teszi, hogy önállóan, saját lakásukban élhessenek. A kezdeményezéshez egy ingatlan felajánlásával és felújításával járult hozzá Veszprém. – A társadalmi összefogás jó példája ez a program, amelyhez örömmel csatlakozott az önkormányzat, hiszen attól leszünk erősek, ha mindenki, aki része ennek a közösségnek, használni tudja a várost, s hozzájut minden szolgáltatáshoz – mondta el Porga Gyula polgármester, a Városi Művelődési Központban (VMK) tartott ünnepségen.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, a Kulcsprogram üzenete messze túlmegy Veszprém határain, a kezdeményezés ugyanis magában sűríti mindazt, amit a kormányzat a társadalompolitikáról, a befogadásról és az integrációról gondol.

A program részleteiről Bernáth Ildikó, a Támogatott lakhatás nagykövete beszélt. Elmondta, ma Magyarországon 23 ezer ember él nagy létszámú bentlakásos intézményekben, további 1200 fő pedig jobb körülményeket biztosító lakóotthonokban. A harmadik, nemzetközi szinten jól ismert út, a támogatott lakhatási forma, amelynek élő példája a veszprémi projekt, de két évvel ezelőtt Tapolcán is megvalósult már egy sikeres kezdeményezés. Elhangzott, a szakemberek elméletben és gyakorlatban is felkészítették őket. Megtanultak alapszinten főzni, saját háztartást vezetni, pénzt kezelni, s a konfliktusok megoldását illetően is kaptak tanácsokat.

A lakáskulcsok ünnepélyes átadását követően a hat fiatal hivatalosan is birtokba vehette a VMK szomszédságában található hatszobás, szépen felújított lakást. Kérdésünkre elmondták, már várták a nagy napot, sok ötletük van miképp lehetne még otthonosabbá tenni az ingatlant. Készülnek a karácsonyra, közösen főznek majd, s szilveszterkor is együtt koccintanak az új esztendőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!