Hírek

2014.11.11. 15:55

25 éve írtuk - Skoda, Lada garancia nélkül, olcsón

Veszprém - Akár három hetet is vártak megyénk lakói a határon túlról érkező Lada és Skoda gépkocsikra, a kedvező ár azonban kompenzálta a várakozási időt.

Balassa Gergő

Andrónyi András huszonöt évvel ezelőtti írása felidézi egy gyenesdiási fiatal sztoriját, aki elindult világot látni, hamubasült pogácsa nélkül. "De mert meg kellett valamiből élnie, mindenfélébe belevágott, sokféle vállalkozásba kezdett. Ma már megy az üzlete: nemcsak az osztrák hadsereg részére szállít a kiskatonáknak alsóneműket, hanem Magyarországra gépkocsikat, főleg Ladákat és Skodákat. Hetente háromszor 30 -60-at. "

Borsos László autók eladására hajtott rá. Májusban kezdte a forgalmazást és azóta 1200-at adott el, decemberig még 700 -900 gépkocsit értékesít. A jövőre vásárolni szándékozóknak már ezer Ladát, Skodát kötött le.


Várakozók, vásárlók sokasága vár autóra a határ túlsó oldalán
Archív fotó: Andrónyi András

A vevőknek néha nem keveset kellett várakozniuk, kezdetben öt napot, a nagy érdeklődés miatt három hetet is , mondta Borsos László. Kis cég, mindössze hárman, a feleségével és az ügyintéző titkárnőjével bonyolítják a munkát. Kópházával szemben, a határ túloldalán mintegy százan várakoztak. Aztán befutottak a platós szállítókocsik, hozták az autókat. - Nálam egy, a gyárból szállított, új, ötsebességes Lada 1500-as Toscana 7290 német márka - mondta Borsos.

- Idehaza ilyen kocsira be sem lehet fizetni, és az NSZK-ban nettó több mint kilencezer márkába került.

Borsos László gyári szállításra, szabad vámterületre rendel, igaz: garancia nélkül adja el, de itthon mindenütt található Lada- Skoda márkaszerviz. Neki egyébként a szállító partnere hozza a kocsikat. A trélerek, amint megérkeztek és lerakták terhüket, egyik a hátára vette a másikat és úgy indult vissza (benzintakarékosság). A vásárlás, a papírok kiállítása, az útvonalengedély kiadása, tehát az adminisztráció gyors. A főnök kihasználja a keresletet, ezért napi 16 óránál is többet dolgozik, de megéri. Az első vásárlók délben már indultak haza, a második délután, a harmadik itt fizette ki a kocsi árát, amelyért néhány hét múlva jön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!