Hírek

2013.11.05. 17:03

Iszapömlés - 32 milliós kártérítést ítéltek meg Juhászéknak

Összesen 32 millió forint kártérítést kell fizetnie a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek Juhász Zoltán családja részére a vörösiszap-katasztrófában okozott nem vagyoni kárért.

Kovács Erika

Így döntött a Fővárosi Törvényszék kedden. Ez az első összegszerű kártérítésről szóló ítélet a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban.

Magyar György ügyvéd, a család jogi képviselője szerint a megítélt összeg nagyjából megegyezik a keresetben benyújtottal, ezért nem fellebbeznek. Információnk szerint a Mal Zrt. igen.

Magyar György lapunknak elmondta: telefonon tájékoztattam ügyfeleimet a döntésről, akik örültek ennek. Az ítéletet továbbítjuk nekik, a végső döntésünket a fellebbezésről közösen hozzuk meg, de nagy valószínűséggel egyetértenek a döntéssel. Kislányuk életét nem lehet pénzösszeggel kárpótolni, de a jog utólagosan mindössze ezt teszi lehetővé. Ez a tragédia engem is megérintett. A katasztrófa 10 perc alatt történt, viszont három évet kellett várni, hogy első fokú elmarasztaló ítélet szülessen – hangsúlyozta az ügyvéd.

Juhászék az iszapkatasztrófát követően a veszprémi kórházban (archív fotó)

Hozzátette: kérdés, hogy a család mikor jut pénzéhez, mert az esetleges alperesi fellebbezéstől függetlenül a végrehajtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, mert a Mal Zrt.- felszámolták. Az lenne tisztességes, hogy a Belügyminisztérium a tartalékalapból, vagy az adományozók befizetéseiből álló káralapból kifizetnék ki a családnak a megítélt összeget, és nekik így nem kellene a nagy valószínűséggel reménytelen felszámolási eljárást végigvárniuk.

Magyar György ügyvéd közlése szerint a céggel szemben összesen 23 általa képviselt kártérítési per indult, több mint 100 millió forint összegű kárigénnyel.

A Salamonné Piltz Judit bíró által ismertetett ítélet szerint a cég megsértette egyebek között a felperesek jogát a testi épséghez, az egészséghez, az emberi méltósághoz, az egészséges környezethez a 2010-ben az ajkai gyártelepén lévő X-es iszaptározó gátfalának átszakadásával összefüggésben. A bíróság ezért arra kötelezte a Mal Zrt.-t, hogy az öttagú kolontári család alkotta felperesek közül a szülőknek 9 és 12 millió forintot, egyik, a katasztrófában megsérült gyermeküknek 5 millió forintot, két másik gyermeküknek pedig 3-3 millió forintot fizessen meg 15 napon belül.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vörösiszap-katasztrófát a Mal. Zrt. veszélyes üzemi tevékenységi körén belül eső ok okozta, a nem vagyoni kártérítési igény megalapozott A cégnek a 32 millió forint után a családnak a katasztrófa napjától számított mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal egyező késedelmi kamatot és 1 millió 16 ezer forint perköltséget is meg kell fizetnie, illetve az államnak 900 ezer forint illeték mellett további 256 ezer 250 forint állam által megelőlegezett költséget köteles megtéríteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!