Hírek

2013.03.20. 15:39

Komédia a sötétségben

Olyannyira jól sikerült a pápai S. K. Társulat két évvel ezelőtti megalakulása, majd pedig a Pletyka című komédia színpadra állítása, hogy a folytatás nem lehetett kérdéses.

Munkatársainktól

A város tapasztalt hobbiszínjátszóiból álló társulat második színdarabját, a Black Comedyt vasárnap láthatja először a közönség.


Az áramszünet okozta bonyodalmak sűrűjében játszódó Black Comedy premierje előtt nem sokkal Nagy Imrével, az S. K. Társulat vezetőjével beszélgettünk az új színdarabról. 

- A második darabunk kiválasztásánál leginkább az vezérelt bennünket, hogy továbbvigyük azt a komédiavonalat, ami a Pletykával eléggé jól sikerült, és szerencsére a közönség tetszését is nagyon elnyerte - kezdte a Black Comedy rendezője.

 

A pápai S. K. Társulat tagjai az álló sorban balról: Sz. Juhász Klára, Szabó Szilárd, M. Varga Veronika, László Katalin, Sz. Csepregi Ilona, Pozsgai Balázs. Alul: Nagy Imre, Gosztola István, Szabó Erika (Fotó: S. K. Társulat)

 

- Többen többfelé is körbenéztünk, összeszedtük az ötleteket, és aztán a létszám, a színpadigény, a rendelkezésre álló technikai háttér, illetve más szempontok alapján kizárásos alapon hoztuk meg a végső döntést. Peter Schaffer, a jelenleg 86 esztendős angol író 1965-ben papírra vetett komédiája mellett tettük le a voksunkat. Bemutatásakor ez a színdarab a maga műfajában mind témáját, mind technikáját illetően egyedülálló volt. Egy rövidzárlat alkalmával azt kell eljátszania a csapatnak, hogy teljes sötétség uralkodik a színpadon, miközben, hogy a néző mindent lásson, persze világos van - tudtuk meg Nagy Imrétől. A szerepcserékkel és helyzetkomikummal alaposan átszőtt sztoriról egyébként nem érdemes többet elárulni, viszont az nem titok, hogy a Pletykához hasonlóan a Black Comedy is magán viseli a társulat rengeteg közös ötletelésének a nyomait. 

- Ahogy a szövegpróbákon túljutottunk, majd elkezdtük a mozgásos próbákat, sorra álltunk elő az újabb és újabb ötletekkel. Ezeket az elképzeléseket mind kipróbáltuk, és ha valamelyik beleillett a nagy egészbe, akkor megtartottuk. Sok ötletet elvetettünk, ugyanakkor számosat be tudtunk építeni a Black Comedybe. Egy kicsit átalakítottuk az alapanyagot, amelynek inkább a komédia részét domborítottuk ki. Nagyobb hangsúlyt fektettünk az élvezetekre, így rengeteg poén került a színdarabba. Mozgásban és szövegben is próbáltuk a humor felé elvinni a történetet. A szövegből szinte alig húztunk ki, viszont beleírtunk például egy teljesen új szerepet, illetve kettős szereposztást is alkalmazunk. Ugyanis a színdarab eredetileg kevesebb szerepet tartalmaz, mint ahányan a társulatban vagyunk - árulta el az egylet vezetője, aki hangsúlyozta, a Black Comedynek sincs klasszikus, egyszemélyes rendezője, hiszen az S. K. Társulat ezen a téren is csapatban dolgozik.  A Pletyka után senki sem szállt ki a csapatból, csupán Tegyi Tibor kénytelen más elfoglaltságai miatt egy évig szüneteltetni a színjátszó tevékenységet. 

- Úgy elszaladt velünk az idő, hogy a vasárnapi mellett csütörtöki próbákat is be kellett iktatnunk. A premier előtti hetekben még újabb ötletek bukkantak fel a színdarabbal kapcsolatban, így nem kizárt, hogy a további előadásokon még változik itt-ott a Black Comedy - fűzte hozzá egy mosoly kíséretében Nagy Imre. A Black Comedy premierje március 24-én, vasárnap 18 órakor lesz a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színháztermében. 



A Black Comedy nyert  a miniszter ellen

A társulat a végső körben két színdarab közül választotta ki a Black Comedyt, amelynek utolsó ellenlábasa a Miniszter félrelép volt. - A társaságból néhányan úgy gondoltuk, hogy a következő színdarabunk legyen nagyobb kihívás a Pletykánál, míg mások szerint felesleges magasabbra tenni a lécet. Végül az előbbi verzió lett a befutó. Az már a próbák alatt is bebizonyosodott, hogy a Black Comedy rendkívül nehéz színdarab, rettentően pontos játékot és precíz színpadi rendezést igényel - fogalmazott a társulat vezetője. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!