Hírek

2017.01.04. 15:59

Nem jó, ha csúszik - Pápán felkészültek a télre

Pápa - Korszerű gépparkkal és eszközállománnyal, hófogókkal, jelentős mennyiségű sóval, valamint gyorsan reagáló figyelőszolgálattal készül a pápai városgondnokság a zordabb időjárási körülményekre, a hó- és síkosságmentesítésre.

Polgár Bettina

Bakó István, a pápai városgondnokság vezetője lapunknak nyilatkozva kifejtette, a tavalyi esztendőben a város önkormányzata jóvoltából jelentős összeget fordítottak gépbeszerzésre, és minden megvásárolt erőgéphez beszereztek egy-egy hótolólapot. Emellett a megváltozott időjárási körülményekre felkészülve szerződést kötöttek vállalkozókkal is bizonyos városrészek hómentesítésére.

– Rendelkezünk egy univerzális géppel, ami javarészt söprőgépként funkcionál, ennek a célnak megfelelő adapterekkel működtetjük, azonban ha szükséges, akkor ehhez rendelkezésre áll tolólap is, így járdák, parkok tisztántartására és hómentesítésre tökéletesen alkalmas. Emellett szert tettünk egy 50 lóerős új beszerzésű traktorra, melyen szintén van tolólap, illetve vásároltunk egy 92 lóerős traktort, amivel a nyári időszakban rézsükaszával füvet nyírunk, télen pedig hótolásra is alkalmas – magyarázta Bakó István. Hozzátette, a korábbi, jócskán elhasználódott sószórójuk helyett újat vásároltak, és ez már használható arra is, hogy folyékony jégmentesítő anyagokat szórjanak vele a város területén.

Bakó István, a pápai városgondnokság vezetője Fotó: Polgár Tibor

A városgondnokság vezetője elmondta, a sokrétű eszközállomány mellett sóból bőséges, száz tonnás indulókészlet áll a rendelkezésükre, továbbá szerződésben állnak egy beszállítóval, így a korábbi évekhez viszonyítva kedvezőbb áron tudják beszerezni a sót, ha pedig a készletük lecsökkenne, 24 órán belül pótolhatják a hiányt.

– Az utóbbi időszakban több alkalommal végeztünk már síkosságmentesítést deres, lefagyott útszakaszokon, emellett a hófogók kihelyezése is folyamatban van, ez a Juhar utcát érinti, ugyanis a városban jóformán csak itt található olyan útszakasz, ahol hófúvásra lehet számítani – mutatott rá Bakó István. Hozzáfűzte, a városgondnokság figyelőszolgálatot is működtet, azaz kollégáik rendszeresen ellenőrzik az utakat, és szükség esetén akár a hajnali órákban is nekilátnak a síkosságmentesítésnek.

A parkok, terek és a város tulajdonában lévő lakatlan ingatlanok járdáinak síkosságmentesítése szintén a városgondnokság feladata

A parkok, terek és a város tulajdonában lévő lakatlan ingatlanok járdáinak síkosságmentesítése szintén a városgondnokság feladata. – A munkánkat már nagymértékben megkönnyíti, hogy két új kisgép is a rendelkezésünkre áll, így hamarabb érünk oda az érintett helyekre. Nagy figyelmet fordítunk a hidegben hosszú ideig odakint tevékenykedő munkatársainkra, részükre kesztyűt, bakancsot, bélelt dzsekit és a Nátus Konyha jóvoltából forró teát biztosítunk – hangsúlyozta a városgondnokság vezetője. Figyelmeztetett, a magántulajdonban lévő, valamint a lakott ingatlanok előtti járdaszakaszok hó- és sikosságmentesítése nem a városgondnokság feladata, így kérik az ott lakókat, hogy ezt felelősségteljesen végezzék is el.

Mint mondta, amíg nem fordul rosszabbra az időjárás, minden gépük folyamatosan meghatározott feladatokat lát el városszerte, többek között szemetet szednek és fanyesést végeznek, azonban szükség esetén rögtön fel tudják szerelni a hótolólapokat, és akár egy órán belül útnak tudnak indulni.

– Mindenki azt szeretné, hogy a saját utcájában végezzük el először hó- és síkosságmentesítést, de mindig súlypontoznunk kell: elsődleges a kórház, a mentők, a rendőrség, a tűzoltók, az iskolák és az orvosi rendelők környéke, a zsákutcák pedig a sor legvégén állnak, mert ezeken a helyeken a legkisebb a forgalom – zárta gondolatait Bakó István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!