Hírek

2009.02.10. 03:29

Penészes fal, púpos parketta

<b>Balatonalmádi</b> - Egy kínai mondás szerint, ha az embereken múlna, akkor soha nem esne az eső. <em>Bogdán Gyöngyi</em> és családja sem örül az esőnek, legszívesebben a nedvesség minden formáját száműznék környezetükből, ugyanis az tönkreteszi a lakásukat és az életüket.

Halmos György

A Jókai utcában néhány éve épült, kívülről modernnek tűnő épületben vettek lakást tavaly áprilisban több mint 14,5 millió forintért.

- Hallgassa csak, recseg a parketta és púposodik, de a terasz burkolata is kívánnivalót hagy maga után - mutatja a házigazda. - Az ablakoknál penészedik a fal, a nyílászárók sarkaiban pedig áll a víz. A kisebb szobába nem tudtunk bútort venni, mert attól félünk, hogy szétázna - magyarázza Bogdán Gyöngyi. - A lakással addig semmi gond nem volt, míg el nem kezdődött az esős időszak. Ahogy megjelentek az első jelek, szóltunk a közös képviselőnek és a kivitelezőnek, hogy a problémát meg kellene oldani, de eddig senki nem tett semmit - panaszkodott a hölgy. 

- A nappaliban kell aludnunk, mert a háló annyira vizes, hogy ott nem lehet. Próbáltuk szárazra fűteni a lakást, de nem sikerült. Hozzátette, szakemberrel felmérették a belső helyreállítás költségét, ami bruttó 1,2 millió forintra rúg. (Ebben benne van a festéstől a szigetelésen át a vakolással bezárólag minden.)

- Ezt nem tudjuk és nem is akarjuk kifizetni. Mi nem tehetünk arról, hogy a lakás ennyire vizesedik.

Beszélgetés közben csatlakozik hozzánk a szemben lévő lakás tulajdonosa, Pál Ferenc is. Beinvitál a lakásába, ahol ő is hasonló problémákról számol be. Harmincezer forintért kellett páraelszívót venni, aminek a tartályából kétóránként cserélni kell a vizet, mert annyi van benne. 

Közben nemcsak a két lakás problémáit sorolják, hanem mutatják, szerintük milyen hibák vannak az épületen, a kerti úton található, a járda felszínéről kitüremkedő lefolyóktól kezdve a hiányzó ereszcsatornákon keresztül a lépcsőház bejárata felett lévő íves beállóig, amiről a esővíz Bogdánék erkélyére hullik. 

- Úgy gondoljuk, hogy aki megoldhatta volna a problémáinkat, annak már szóltunk, de az elmúlt hónapokban semmi sem változott, továbbra is vizes lakásban kell élnünk, ezért ügyvédhez for-dultunk. ügyvéd, aki Bogdánék jogi képviseletét látja el, érdeklődésünkre elmondta: első körben megpróbálnak peren kívül megegyezni, ami nagyban meggyorsítaná az ügyet, azonban ha nem sikerül, akkor pert indítanak. Utóbbi esetben viszont hosszadalmas procedúrára kell felkészülni. 

A tavaly május óta a ház közös képviselői feladatait ellátó Árvai Zsuzsanna arról beszélt, hogy nagyon együtt érez a Bogdán családdal, megérti helyzetüket, de a lakásban lévő hibákat nem lehet a jótállás keretén belül megoldani; talán az eladó felé kellene érvényesíteni a követelést. 

Megemlítette, hogy egyébként nagyon nehéz a 12 lakásos társasház ügyeit intézni, mert sok esetben lehetetlen elérni a lakókat. Az ereszcsatornával kapcsolatos problémákra azt felelte a közös képviselő, hogy öt szakaszon kell megcsináltatni, hamarosan kivitelezőt keresnek.

Dr. Kiss Endre

- Megvan a véleményem a házról, sok problémával szembesültem itt az elmúlt egy évben - hangsúlyozta. Pont ezért, mert legutóbbi felhívásomra is mindössze hárman válaszoltak, a következő közgyűlésen lemondok - mondta a képviselő.

A kivitelezők közül az egyik tönkrement. A víz, gáz és fűtés szereléséért felelős cég vezetője arról tájékoztatott, hogy felvették a kapcsolatot a Bogdán családdal, megoldják a problémáikat, így a penészedést, valamint a parkettát. 

- Mindez nem a mi feladatunk lenne, de megcsináljuk - mondta az ügyvezető. Hozzátette, hogy véleményük szerint a penészedést az okozza, hogy a lakásban teregetnek, a jól szigetelő mű-anyag ablakok miatt a nedvesség nem tud távozni a lakásból, emiatt van páralecsapódás. 

Az előbb felsorolt feladatokat azonban csak akkor tudják megcsinálni, ha kiszárad a lakás, vagyis tavasszal. A Bogdán családnak csak azt a pár hónapot kell kibírnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!