Hírek

2012.06.05. 08:01

Számot kell vetni a múlttal - A kitelepítettekre emlékeztek Várpalotán

Várpalota - Számot kell vetnünk azzal, hogy 60 évvel ezelőtt, alig másfél óra alatt kilenc palotai család, harminckét ember vált az erőszakos kitelepítést követően az egyik pillanatról a másikra nincstelen földönfutóvá.

Szabó Péter Dániel

- Állatorvosok, tisztviselők, pedagógusok voltak, akiket elismert a saját közösségük. Kit a népi demokráciával való szembenállással, kit a klerikális reakcióval való lepaktálással, vagy épp a fennálló társadalmi rend elleni összeesküvéssel vádoltak - mondta el a Thuri-várban a napokban tartott megemlékezésen Talabér Márta polgármester, aki kiemelte, a múltunk még sok esetben kibeszéletlen, hordozzuk magunkban a fájdalmát. Ennek enyhítésében sokat segíthetnek az ilyen megemlékezések.

A Szent Borbála Schola, valamint Oberfrank Pál műsorát követően dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára beszélt a 60 évvel ezelőtti rémtettekről. - Szerte az országban két esztendeje emlékezünk a kitelepítettekre, azokra, akiket éjszaka hurcoltak el az otthonaikból - mondta el köszöntőjében az államtitkár, majd hozzátette, különösen fontos emlékezni, hiszen 1950 és 53 között egymillió büntetőeljárást indítottak az ügyészségek, s mintegy 400 ezer esetben született elmarasztaló ítélet.
- Alig volt olyan ember, aki valamilyen módon ne lett volna megfélemlítve, s ez volt a fő szándék a várpalotai kitelepítésekkel is. Hiába mondta ki a strasbourgi emberi jogi bíróság, hogy a vörös csillag nem önkényuralmi, hanem mozgalmi jelkép, itt, Közép-Európában a vörös csillag önkényuralmi jelkép, amelynek a nevében embereket gyilkoltak meg bírósági ítélet nélkül, valódi ok nélkül. Bármifajta nemzetközi nyomás is nehezedik ránk ezzel kapcsolatban, amíg polgári kormány van Magyarországon, addig a vörös csillagot a büntető törvénykönyvből, mint önkényuralmi jelképet kivenni nem fogjuk - jelentette ki a Thuri-várban Rétvári Bence.

Eötvös Péter, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke előadásában felidézte a várpalotai elhurcoltak emlékét. Beszélt az egykori hortobágyi munkatáborokról, az áldozatok kifosztásáról, és arról, hogy adataik szerint a még élő kitelepítettek nyugdíja jóval kortársaiké alatt van, s a méltó kártérítésük még várat magára.

A rendezvény zárásaként a megjelentek megkoszorúzták dr. Steixner Antal emléktábláját a római katolikus templomban. A várpalotai esperes-plébánost több családdal együtt 1952-ben hurcolták el a Hortobágyra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!