Hírek

2013.03.19. 16:21

''Személyes'' lomtalanítás

Amennyiben a veszprémi közgyűlés márciusban elfogadja az előterjesztést, áprilistól tervezhető lesz a veszprémi lomtalanítás időpontja. A közüzemi szolgáltató személyre szóló egyeztetett időpontban viszi el a háztartási lomot és veszélyes hulladékot.

Gombás Gabriella

Olvasóink sok kérdést vetettek fel ennek kapcsán, ezekre válaszolt Horváth Zoltán, a VKSZ Zrt. városgazdálkodási igazgatója. A hulladékgazdálkodásról szóló törvény értelmében évente egyszer minden településen lomtalanítani kell, az egy alkalommal történő lomtalanítás nem kerül külön pénzbe, a szemétszállítási díj már tartalmazza azt.  

- Hogyan oldják meg a "személyes" lomtalanítást?

- Idén hét, jövőre nyolc hónapon keresztül minden háztartásnak, legyen az családi ház vagy panellakás, alkalma lesz arra, hogy a közüzemi szolgáltató zöld számán egyeztessen a lomtalanítás időpontjáról. Felvesszük az adatokat és megszervezzük az elszállítást. Eddig öt kijelölt hétvégén, öt körzetben lomtalanítottunk. Ezzel az volt a baj, hogy a lakók által kihelyezett hulladék kétharmada nem lom volt, hanem egyéb háztartási, veszélyes vagy építési hulladék, papír stb.

 

Eddig a lakossági hulladék  kétharmada nem lom volt, hanem más háztartási, veszélyes hulladék (Illusztráció: Gáspár Gábor)

- Mi számít lomnak?

- Lom a háztartásokban előforduló nagyméretű hulladék, ami nem fér bele a kukába, például bútor, szőnyeg. Viszont egy vécékagyló vagy mosdó nem lom, hanem építési hulladéknak számít. 

- A megbeszélt időpontban kihelyezhető a lom az utcára?

- A házhoz menő lomtalanítás azt jelenti, hogy amikor megérkezünk, a lakó köteles kihozni a lakásból, udvarból vagy lehozni az emeletről a hulladékot, s mi átvesszük tőle. A lom többé nem kerülhet közterületre! 

- Eszerint akkor lesz lomtalanítás, amikor a lakónak eszébe jut? Elképzelhető, hogy egy társasházban minden lakó különböző időpontokban kérheti a hulladék elszállítását?

- Hát, a későbbiekben nyolc hónap alatt bármikor eszébe juthat. A lakókkal történt megbeszélést követően jelzett időpontba a helyszínre megyünk. A lakótelepeken pontos egyeztetés után egy-két hetes időszakokban gondolkodva megszervezzük a lom begyűjtését. Ehhez nem szükséges a közös képviselő együttműködése sem.  

- Gazdaságosabb a város számára az új rendszer, hiszen úgy tűnik, hogy hónapokig tartó folyamatos kiszállások terhelik majd a szolgáltatót?

- A hulladékkezelés díja magába foglalja az elszállítást, a rendszer üzemeltetését és az egyszeri lomtalanítást is. 

- Úgy tűnik a lakosságtól felelősségteljesebb magatartást várnak?

- Komoly szemléletváltásra van szükség, a jövőben nem lehet mindent kitenni az utcára. Eddig is megvolt minden hulladéknak a helye, legyen az híradástechnikai és egyéb veszélyes, hulladék, háztartási gép, gumiabroncs, cipő, ruha vagy papír. Csakhogy mindez lomtalanításkor az utcára került. Az építési sitt elszállításához konténert kell rendelni. A lomtalanítás rendjét a rövidesen induló kampánnyal népszerűsítjük. A sajtóból, plakátokon, szórólapokon szerezhetnek tudomást a lakók minden őket érintő kérdésről, tájékozódhatnak személyesen is vagy telefonon. 

- Mi lesz a veszélyesnek minősülő hulladékkal, háztartási gépekkel, híradástechnikai hulladékkal? Lomtalanításkor azt is elviszik, vagy külön kell bejelenteni és kérni az elszállítását?

- Évente egyszer elszállítjuk a veszélyes hulladékot is, ez nem terheli költséggel a lakót. Mindennemű hulladék személyesen munkaidőben kiszállítható a Kistó utcai veszélyes hulladékgyűjtő udvarra. Az építési, bontási kommunális hulladékot konténerben szállítjuk el, ennek van költsége, de a lakossági bontási hulladékot, saját szervezésben bárki kiviheti a volt hulladéklerakó területén létesített hulladékgyűjtő pontra. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!