Hírek

2015.01.28. 14:21

Tíz centivel növelnék a Balaton vízszintjét

Örvényes – A jelenleginél tíz centivel magasabb, 120 centiméteres üzemi vízszintre tett javaslatot a hatóságnak tavaly ősszel a balatoni vízügyi kirendeltség. A többség által támogatott felvetésre döntés még nem született.

Tremmer Tamás

A Balatoni Szövetség Örvényesen tartotta kibővített elnökségi ülését, amelyre a balatoni polgármesterek, balatoni szervezetek is meghívást kaptak. Nem véletlen a nagy számú érdeklődő, hiszen közérdekű témákat boncolgatta.

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének vezetője, Pécseli Péter arról beszélt, hogy szükség van a balatoni vízszint szabályozására. A Sió-zsilipet tavaly szeptemberben nyitották meg, azóta másodpercenként 50 köbméter víz zúdul keresztül rajta. A mennyiséget január 16-án csökkentették. Érzékeltetésül elmondta, ha nincs ez az apasztás, ma 200 centis lenne a tó vízszintje. Arról is beszélt, hogy a nyári turisztikai szezon miatt hasznos lenne a vízszint 120 centiméterre emelése. Ezt tavaly ősszel már kezdeményezték is a hatóságnál. A települések többsége támogatja őket. Hozzátette, a döntés költséges, hiszen ehhez fel kell újítani a partvédőműveket, a csapadékvíz elvezető rendszert is.

Oláh Miklós, a Balatoni Fejlesztési Tanács kutatócsoport vezetője a balatoni meder rehabilitáció, valamint a természetvédelmi, hulladékgazdálkodási és talajerő utánpótlási feladatokról beszélt.

A Balaton a horgászoké, jelentette ki Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A tavon 2013 decemberében felfüggesztettek mindennemű halászatot, ettől kezdve a horgászat, mint rekreációs tevékenység vált a halállomány egyedüli hasznosítójává. A tó kedvelt a pecások előtt, amit bizonyít, hogy jelentősen megnőtt a horgászjegyből származó bevételük. Halfajok tudatos és hatékony pótlásával tovább fokozzák a Balaton népszerűségét.

A 35 tagegyesületet tömörítő Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke, Táncsics Aladár szerint a horgászturisztikai célok elérésez pénz, hal, horgászati infrastruktúrafejlesztés és helyi összefogás egyaránt szükséges. A balatoni befolyók a tó halfaunájára gyakorolt hatásáról Takács Péter, a Limnológiai Intézet munkatársa tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!