Hírek

2011.07.07. 10:00

Tömeges rosszullét a gyerektáborban: 44-en vannak kórházban (frissítve)

Veszprém - A szerdai rosszullétek miatt már negyvennégy gyermek és fiatal felnőtt került kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborából - közölte csütörtökön Bujdosó László főorvos, a balatonfüredi tisztiorvosi szolgálat vezetőhelyettese.

Munkatársainktól


Közlése szerint az elmúlt éjszaka és csütörtök reggel is vittek még hányásos és hasmenéses tünetekkel gyermeket kórházba. Olyan eset is volt, amikor az orvos úgy ítélte meg, hogy az enyhe hasmenéses tünet miatt a gyermek kórházi ellátása nem szükséges.
   
Bujdosó László hozzátette: az ajkai, veszprémi és a székesfehérvári kórházakban kezelt betegek állapota egyre jobb, valószínűleg csütörtökön többen hazamehetnek.
   
A főorvos tájékoztatott arról is, hogy a laboratóriumi első gyorstesztek negatív eredményt mutattak a calici vírusfertőzésre. Hozzáfűzte: ezt kevés minta alapján produkálta a teszt, így nem lehet kijelenteni, hogy nem calici fertőzés okozta a megbetegedéseket. A főorvos szerint egyértelmű laboreredmény csak szombatra várható. Ismertetése szerint a táborban maradt gyermekek orvosi felügyelet alatt vannak, de sokan utaztak már haza a szüleikkel - számol be az MTI.

 

Július 06.
Tömeges rosszullét egy balatoni gyerektáborban

Szerda délután egy káptalanfüredi táborból rosszullét miatt az ajkai, veszprémi és székesfehérvári kórházba szállították 37 fiatalt. Valószínűleg nem ételmérgezésről, hanem calicivírus-fertőzésről van szó.

A rosszullétre panaszkodó fiatalok a káptalanfüredi Slalom ifjúsági táborban nyaraltak. Volt, aki már tegnapelőtt észlelt tüneteket, de a mentőket csak szerda délután három órakor riasztották - tudtuk meg  dr. Czirner Józseftől, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatójától. A beszállított betegek közül néhánynak infúziót kellett adni a  hányás és hasmenés okozta vízhiány pótlására.

A több mint száz férőhelyes táborban maradt többi fiatal egyelőre jól érzi magát, őket a tisztiorvosi szolgálat illetékese tájékoztatta, hogyan kerüljék el az esetleges fertőződést, illetve milyen esetben indokolt mentőt hívni. A rosszullétek száma még emelkedhet - közölte a szakember. Hozzáfűzte,  egyelőre nem bizonyított, hogy ételmérgezésről van szó, sok más kiváltó ok is lehet. A tisztiorvosi szolgálat azonnal  elkezdte a vizsgálatokat, 48 órán belül tudnak pontos információval szolgálni. 

Dr. Dávid Gyula, a Veszprém megyei kórház orvos igazgatója  megerősítette az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatójának szavait:

- Szinte bizonyos, hogy nem ételmérgezésről, hanem calicivírus-fertőzésről van szó. A hozzánk bekerült fiatalok állapota stabil, a kezdetben látványos tüneteket produkáló, cseppfertőzéssel terjedő betegség gyors lefolyású, így néhány napon belül hazamehetnek. A fertőző osztályra további öt felnőtt érkezett, az ő vizsgálatuk folyamatban van - nyilatkozta tegnap délután az orvos igazgató.

Káptalanfüreden a táborban járva megtudtuk, a fiataloknak, akikhez mentőt hívtak, hasmenéses, hányásos panaszaik voltak, egy lány el is ájult. Volt, aki olyan rosszul volt, hogy nem is tudott lábra állni, mások könnyebben viselték a rosszullétet. Azt hallottuk, hogy a vegetáriánusok és a "mindenevők" közül is rosszul lettek. A fiatalok, akikkel a táborban beszéltünk, az ebédre felszolgált tojásos levesre gyanakodtak.

Egyelőre azonban nem tudni, mi okozta a bajt. A tisztiorvosi szolgálat megkezdte a helyszíni vizsgálatokat, 48 órán belül tudnak pontos információval szolgálni.

- Még semmi biztosat nem tudunk, mi váltotta ki a rosszulléteket, a vizsgálatok nem fejeződtek be, konkrétumokról nem tudok beszámolni - közölte érdeklődésünkre Balatonalmádi polgármestere, Keszey János, aki kint járt szerdán a káptalanfüredi helyszínen. Lapunk kérdésére elmondta: úgy hallotta, hogy a helyszínen inkább calicivírusra gyanakodnak, mint ételmérgezésre.

- Amikor az ötödik mentőautót hallottam szirénázva elhaladni a hivatal előtt, akkor felhívtam a rendőrkapitányt, aki tájékoztatott a helyzetről, majd kimentem a táborba, hogy személyesen szerezzek információkat - mondta a polgármester. - Az első, hasmenéssel és hányással járó tünetek egyébként hétfőn jelentkeztek - közölte érdeklődésünkre.

A mentőszolgálat este hét óráig készenlétben lent hagyott egy mentőautót Káptalanfüreden, ha újabb betegek jelentkeznének a táborozók közül.

Két évtizede vezeti a Slalom névre keresztelt tábort Marosi László, akit nem lepett meg a szerda délutáni eset, amikor sorra vitték el a mentők a fiatalokat megyénk kórházaiba, illetve úgy tudni, a  székesfehérvári egészségügyi intézménybe.

- Itt a Balaton északi partján már hetek óta a calicivírusos fertőzésekről beszélnek, ami sajnos most hozzánk is elért. Még délelőtt a balatonalmádi gyógyszertárban két hölgy kért tanácsot a patikustól, ugyanis a táborukban hánytak a gyerekek, többüknek ment a hasa. A mi táborunkban a múlt héten egymásnak adták a vírust a fiatalok: négyen-öten legyengültek, majd jöttek a többiek. Az egyik kislányért Budapesről jöttek le a szülei, de már másnap újra itt volt. Gyorsan terjed a vírus, gyors lefolyású, de, úgy tűnik, nem túl veszélyes. Az egészségügyiek is megerősítették a személyes tapasztalatomat, hogy 24 órán belül elmúlik a rosszullét. Azt is mondták, hogy 99 százalékban a baj okozója a calicivírus, ugyanis senki nem lázasodott be.

A gondnok hozzátette, 15 éve volt utoljára ilyen vírusos fertőzés náluk. Akkor egy szlovák csoport pihent Káptalanfüreden. Három nap alatt végigsöpört a fertőzés a gyerekeken. Még azokon is, akiknek nem volt semmi bajuk... Tudniillik a tanárok kiadták: aki egészséges, az takarítsa ki a hálószobákat. Mindenki azonnal beteget jelentett... Megtudtuk, a Slalom táborban jelenleg egy budapesti gimnazistákból álló sportolócsoport és egy vegyes korosztályú kungfus társaság üdül.

A tábor konyháját a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve bezárta, mindenütt fertőtlenítenek, az ott maradt fiatalok egyelőre hideg ételt kapnak.

Hivatalos információ még nincs a rosszullétek okáról, kezdetben szalmonellafertőzésre gyanakodtak, most pedig calici-fertőzésről beszélnek. A calicivírus által okozott fertőzés gyors lefolyású, hasmenéssel, hányással és egyéb tünetekkel jár. Elsősorban zárt emberi közösségekben (kórház, kollégium, idősek otthona stb.) okoz járványokat. Az átvitel személyes kontaktussal, széklettel szennyezett élelmiszerekkel, vízzel történik. A lappangási idő általában 24-48 óra. A lappangási idő hossza függ a fertőző vírusdózis nagyságától. A calicivírus egyébként nagyon ellenálló a hőhatással szemben, 60 Celsius-fokot például 30 percig biztosan kibír, de jól tűri a hideget, akár a fagyasztást is.

Több tízmillió fertőzés évente

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének és Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezetének  adatai szerint Európában évente mintegy 130 millió ember betegszik meg élelmiszer eredetű fertőzés vagy ételmérgezés következtében. Az élelmiszerek mikrobiológiai hibái által okozott megbetegedések gazdasági kihatásai óriásiak. Különösen a  szalmonellózisos megbetegedések száma mutat növekvő tendenciát.

 

Rendkívül nagy a közétkeztetésben dolgozó emberek felelőssége. Fontos, hogy a legjobb minőségű alapanyagokat szerezzék be, lehetőleg olyan termelőktől, akiknek növényei és állatai tökéletesen egészségesek. Nyáron a nagy melegben viszonylag kevés kórokozó, a hűtőlánc megszakadása, a higiéniai előírások enyhe megsértése is súlyos gondokat okozhat. Amikor megtörténik a baj, mint most, akkor látjuk, nem felesleges okvetetlenkedés az élelmiszer-higiéniával foglalkozó  szakhatóságok rendszeres ellenőrzése a szezonban és azon kívül. 

Varga Ibolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!