Hírek

2013.10.14. 15:10

Tovább csökken a rezsi

Veszprém megye – A képviselők hétfőn törvénymódosítást fogadtak el a rezsicsökkentés folytatása érdekében.

Munkatársainktól

A parlament döntött arról a törvénymódosító javaslatról, amely a kormány újabb rezsicsökkentését támogatja. A január 1-jével megvalósított 10 százalékos rezsicsökkentésen túl további 11 százalékkal mérséklődhet a lakossági villamos energia, a földgáz és a távhő ára. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban megyei politikusokat kérdeztünk.

Lasztovicza Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, a kormány ígéretéhez híven csökkentette a távhő, a gáz és a villany árát 2013-ban, ami családonként átlagosan 70-90 ezer forintos éves megtakarítást eredményezett. A tendencia még az idén folytatódik a 11,1 százalékos további csökkentéssel, ami az év végéig meg is valósul, sőt, a jövő évi költségvetés tervezésénél még foglalkoznak a további lehetőségekkel. Negyven éve nem történt rezsicsökkentés, a szocialisták nyolc éve alatt például 2,5-3-szorosára nőtt a rezsi, ami a hazai átlagkeresetek viszonylatában irreális. Ez most végre megfordult, a közüzemi díjak alacsonyabbak lettek, több pénz maradhat az emberek zsebében - tette hozzá a képviselő.

-Támogatjuk a rezsicsökkentést, a kormány ezzel visszaadja az embereknek azt, amit korábban elvett tőlük - mondta Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő. Az MSZP megyei elnöke hangsúlyozta, az MSZP-nek van alternatív javaslata a rezsicsökkentésre - ugyanabból a forrásból, más módon, a cégek befizetése révén finanszírozni. Módosító javaslata, hogy a propánbutángáz-fogyasztás is része legyen a csökkentésnek, nem került be a törvénybe, holott a falun élőknek ez sokat jelentett volna. Gőgös Zoltán véleménye szerint a rezsicsökkentéssel mindenki jól jár, de leginkább a magas jövedelműek.

- A párt minden olyan lépést támogat, ami azt szolgálja, hogy az embereknek könnyebb legyen az életük, kevesebb legyen a rezsijük - nyilatkozta a Jobbik megyei elnöke. Ferenczi Gábor hozzátette: azt sajnálják, hogy a kormányzó pártok nem 2010-ben tették meg ezeket a lépéseket, hanem három évet vártak, mert így nagyon kampányszagú a rezsicsökkentés. Már 2010-ben lett volna lehetősége a Fidesznek, hogy megnyesse a szolgáltatók extraprofitját. Az elnök emlékeztetett: akkori kampányában a Jobbik javasolta is ezt megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!